Sectia de procurori a CSM a hotarat, joi, cu majoritate de voturi sa ii ceara procurorului-general al Romaniei o situatie privind numarul de rechizitorii intocmite de DNA, dosare trimise in instanta in mandatul lui Daniel Morar si modalitatea de solutionare a acestora de catre judecatori, transmite NewsIn.

Analiza ar urma sa vizeze perioada 11 august 2005-11 august 2008, adica mandatul lui Daniel Morar la sefia DNA.

Decizia sectiei de procurori CSM a fost luata in urma cererii procurorului Liviu Dascalescu. Acesta a solicitat, in sedinta de joi, o evaluare a activitatii DNA, sustinand ca "institutia este intr-un impas organizatoric". "Doresc o situatie clara, care ar trebui sa fie publica, privind situatia dosarelor aflate la DNA. Cate dintre ele au fost solutionate prin rechizitorii, cate prin ancheta, cate prin condamnari si asa vor afla si expertii europeni care este activitatea DNA", a spus Dascalescu.

Solicitarea lui Dascalescu viza, insa, o noua verificare la DNA din partea inspectorilor.

Daniel Morar a spus, tot in sedinta, ca toate aceste date solicitate sunt deja publice. "Nimic nu va impiedica sa faceti o analiza a Directiei", a afirmat el.

Joi, Sectia de procurori a CSM si-a insusit in unanimitate raportul de control la Directia Nationala Anticoruptie, ce va include sase obiectiuni ridicate de DNA.

In sedinta CSM, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a sustinut ca obiectiile inspectorilor privesc aspecte controversate si ca, in opinia lui, nu exista incalcari grave de procedura din partea procuorilor DNA. "Planurile de ancheta cerute de inspectorii CSM nu se regasesc in nicio lege ca fiind obligatorii. Nu putem considera tergiversare a unui dosar daca diverse institutii nu raspund in termene rezonabile", a exemplificat Morar. El a mai aratat ca exista probleme la conexarea dosarelor si in cazul sesizarilor on-line, in sensul in care inspectorii CSM au cerut ca dosarul cel nou sa fie conexat celui vechi, lucru care nu ar fi de asemenea obligatoriu.

In legatura cu sesizarile on-line, inspectia CSM afirma, in raport, ca ar fi suficient doar indicarea unui nume si a unui numar de telefon pentru deschiderea unei anchete. Morar a aratat, insa, ca procurorul trebuie sa aiba, pe langa aceste indicii, si faptele incriminate si adresa celui care le incrimineaza pentru a deschide un dosar penal.

Referitor la alte greseli identificate la control, seful DNA a spus ca din 323 de inregistrari de plangeri facute la DNA, care au fost verificate, doar in cinci situatii au fost probleme, ceea ce reprezinta 2,7%. In cele cinci cazuri, plangerile nu au fost inregistrate imediat.

Referitor la rezolvarea gresita a plangerilor in decurs de un an, din 163 de plangeri, afirma Morar, doar in sapte situatii s-au inregistrat probleme.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a spus, in sedinta de joi, ca 90% dintre problemele ridicate de anteriorul control la DNA, cerut de ministrul de atunci, Tudor Chiuariu, au fost rezolvate. Opinia sa a fost impartasita de mai multi membri CSM.

Kovesi a mai aratat ca inspectorii CSM au descoperit la acest control cateva deficiente la Sectia a II-a din DNA, condusa de Doru Tulus, insa procurorul general a spus ca exista in raport o insiruire de dosare nelucrate, fara ca inspectorii sa explice motivele intarzierilor, asa cum s-a intamplat la celelalte sectii controlate. Aceasta problema din raportul CSM a fost ridicata si de Daniel Morar.

Dan Chiujdea, membru in sectia de procurori a CSM, a spus ca deficientele constatate la DNA au fost remediate aproape in totalitate si ca scopul controlului nu a fost sa inlocuirea cuiva. "Aceste deficiente au fost remediate aproape in totalitate, cu cateva exceptii la Sectia a II-a", a afirmat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.