Intrevederea dintre liderii Partidului Socialistilor Europeni (PES) si cei ai PSD si PD nu s-a soldat cu rezultate clare. PES vrea totul sau nimic, adica sa ii aiba in randurile lor atat pe democrati, cat si pe pesedisti - si alte tari fiind reprezentate in PES de doua partide. Cum o decizie de admitere a celor doua partide social-democrate din Romania trebuie luata la Consiliul PES din 24-25 iunie, iar Conventia Nationala a PD, cand democratii isi vor alege presedintele si doctrina, are loc tot in 25 iunie, exista posibilitatea amanarii luarii unei decizii de catre socialistii europeni.

Cele doua formatiuni au si comportamente diferite fata de socialistii europeni: in timp ce PSD curteaza intens PES si isi doreste cu ardoare admiterea cu drepturi depline in randul acestora, PD pastreaza o oarecare raceala fata de socialistii europeni avand in vedere sprijinul acordat de Internationala Socialista (IS) PSD, in campania electorala din 2004.

PES curteaza PD si PSD

Declaratiile secretarului general al PES Philip Cordery dupa intrevederea cu cele doua partide, marti cu PSD si ieri cu PD, au fost retinute. La finalul intalnirii cu reprezentantii PD, Cordery a aratat ca pentru PES este important ca in Romania sa aiba partide care urmeaza orientarea social-democrata si intre aceste formatiuni sa existe relatii de colaborare. "Evident ca ne-am dorit sa avem o colaborare puternica intre partidele membre aici, in Romania si vom face totul pentru a promova o astfel de colaborare, pentru ca gandim ca intotdeauna o stanga unita este mai de dorit", a mai spus Cordery.

El a mai spus ca a discutat cu reprezentantii PD despre posibilitatea ca acest partid sa devina membru cu drepturi depline in cadrul grupului socialistilor europeni din Parlamentul European, precizand ca urmeaza sa fie realizat un raport catre presedintia PES, care va lua o decizie in legatura cu primirea PD si PSD in aceasta structura.

Cordery a adaugat ca presedintele interimar al PD Emil Boc le-a dat asigurari ca orientarea partidului este social-democrata, dar ca, daca "din nefericire" aceasta doctrina va fi schimbata, se va lua o decizie la momentul respectiv. "Este important sa intarim PES in Romania si Bulgaria, pentru ca ideile noastre de dreptate sociala, solidaritate, progres sa ca stige teren in Romania si in Europa, in general", a mai aratat el.

Derapajul democratilor

Liderul PD Emil Boc a admis ieri, dupa intrevederea cu socialistii europeni, ca orientarea politica a PD va depinde foarte mult de relatia pe care o va avea in perioada urmatoare cu IS, avand in vedere "trecutul unei colaborari reci" intre democrati si acest for. "E bine sa inventariem acele situatii care ne-au condus la racirea relatiilor, pentru a preveni in viitor asemenea derapaje. Termenii in care ne-am despartit au fost optimisti si de colaborare in cadrul Internationalei Socialiste si a PES", a explicat Boc. El a recunoscut ca reprezentantii PES nu s-au aratat "entuziasmati si incantati" de posibilitatea ca PD sa-si schimbe orientarea doctrinara, insa acestia nu au facut decat "o radiografie a starii de fapt".

Liderul PD a precizat ca nu s-a discutat cu reprezentantii PES problema acordarii unor functii in cadrul acestui for sau al Internationalei - de pilda un post de vicepresedinte care sa-i revina PD, ceea ce nu inseamna insa ca democratii "n-ar putea primi in viitor o asemenea pozitie, dar nu ca rod al unor trocuri sau presiuni". "N-am discutat aceste lucruri, n-am impus, n-am cerut, n-am facut nici un troc, nu suntem santajisti sa spunem "Fratilor dati ceva sa ramanem"", a spus Boc.

El a asigurat insa delegatia PES ca PD este, in acest moment, un partid social-democrat, membru in IS si care promoveaza o politica social-democrata. "Nu s-a pus si nu se pune in acest moment problema schimbarii doctrinare a PD. Nu au existat si nu exista misiuni oficiale ale PD in alta parte pentru schimbarea doctrinei, dar exista Conventia Nationala extraordinara in 25 iunie cand exista posibilitatea depunerii mai multor motiuni, si de alta orientare decat social-democrata. In acest moment, PD este angajat direct, fara echivoc, in sustinerea tuturor actiunilor social-democrate", a mai aratat liderul democratilor. El a adaugat ca din discutiile avute nu a sesizat "nuante de avantajare" a PSD in raport cu PD in privinta relatiilor cu Internationala Socialista si PES.

PD si PSD nu-si strang mainile

Boc a subliniat ca le-a transmis reprezentantilor PES ca nu se pot astepta ca PD si PSD "sa-si stranga mainile peste noapte", avand in vedere ca democratii au castigat alegerile tocmai pentru faptul ca PSD nu promoveaza o social-democratie autentica si este perceput ca un partid corupt.

"Reforma trebuie sa aiba loc acolo pentru a deschide si alte relatii de colaborare. Asta nu inseamna ca la reuniunile internationale pe care le avem in IS sau la grupul socialist, Romania nu poate fi reprezentata de doua partide social-democrate", a mai sustinut liderul PD. El a amintit ca saptamana trecuta a fost solicitata includerea PD in grupul socialist din Parlamentul European, in perspectiva integrarii europene si de aceea nu exista "nici un motiv in acest moment" ca formatiunea sa sa aiba alta orientare doctrinara.

Liderul PD Emil Boc a afirmat, in fata delegatiei PES, ca "nu au existat si nu exista misiuni oficiale ale PD in alta parte pentru schimbarea doctrinei", desi vicepresedintele Sorin Frunzaverde spunea, marti, citat de Mediafax, ca a facut un demers la PPE, iar Boc a mai dat declaratii "in doi peri" cu acordul sau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.