PSD considera ca modificarile aduse modului de calcul al pensiilor parlamentarilor sunt inoportune si nefericite, fara sa fie justificate, potrivit secretarului general al PSD, Titus Corlatean.
Corlatean a adaugat ca membrii conducerii PSD nu au fost informati despre aceste discutii din cadrul Birourilor Permanente si nu si-au dat acceptul pentru sustinerea modificarilor. "Probabil valul entuziasmului i-a purtat in aceasta directie", a explicat secretarul general al PSD votul colegilor sai din Parlament.

El a adaugat se va purta o discutie cu parlamentarii Eugen Nicolicea si Doru Ioan Taracila, care au sustinut aceste modificari, fara ca ei sa fie in vreun fel sanctionati.

Parlamentarii PSD sunt obligati de acum incolo sa informeze conducerea partidului inaintea de a se lua o decizie cu privire la "subiecte sensibile".

Potrivit lui Corlatean, chiar daca modificarea se impunea in statutul senatorilor si deputatilor, din cauza schimbarilor in reglementarile normelor din statutul magistratilor, aceasta chestiune ar fi trebuit discutata si promovata printr-o initiativa legislativa, nu printr-o hotarare a conducerilor celor doua camere. In plus, el a afirmat ca, daca se va promova o initiativa legislativa pe aceasta tema, parlamentarilor PSD li se va cere sa voteze impotriva maririi pensiilor.

Palamentarii vor beneficia de pensii mai mari, Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului modificand, printr-o hotarare modul in care se calculeaza pensiile pentru alesi, acestea urmand a fi raportate la indemnizatia bruta lunara corespunzatoare functiei detinute.

Conducerile celor doua Camere ale Legislativului au decis, in sedinta din 24 septembrie, modificarea normelor privind modul de aplicare a prevederilor privind calculul pensiilor din statutul parlamentarilor prin hotarare, care nu poate fi atacata.

Astfel, parlamentarii au decis ca pensia de senator si deputat nu se mai calculeaza in functie de indemnizatia de baza medie lunara din ultimele 12 luni de mandat ale unui parlamentar in activitate, ci in functie de indemnizatia bruta lunara din ultima luna de mandat a unui senator sau deputat aflat in activitate, corespunzator functiei detinute in perioada de exercitare a mandatului.

Astfel, un parlamentar care si-a incheiat mandatul cu mai multi ani in urma va primi, astfel, o pensie calculata in functie de venitul brut al unui parlamentar aflat acum in activitate. Cei mai avantajati de noile prevederi sunt senatorii si deputatii care au indeplinit trei mandate in Legislativ, acestia beneficiind de o pensie care ajunge la 80% din valoarea veniturilor, cuantumul pensiilor fiind calculat intr-un mod similar celor ale magistratilor. Pentru doua mandate, cuantumul este de 40% din indemnizatie, iar pentru un mandat 20%, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.