Fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu si liderul PSD, Mircea Geoana, au participat miercuri la Politehnica, la deschiderea anului universitar, prilej pentru a le da sfaturi de viata tinerilor studenti, arata NewsIn.
Amfitrioana ceremoniei, rectorul Politehnicii, Ecaterina Andronescu, a incercat sa le transmita tinerilor sfaturi pornind de la un experiment celebru. Intr-un bol de sticla in care se aflau deja cateva pietre mari, aceasta a pus niste pietricele mai mici, apoi nisip si apa. Pietrele mari reprezinta lucrurile importante din viata, familia si cariera, a explicat ea, cele mici lucrurile de importanta medie, iar nisipul, care se strecoara printre toate pietrele, reprezinta maruntisurile. Apa care a fost turnata in bol este apa minerala pe care o bei, adica timpul care ti-a ramas dupa ce ai rezolvat celelalte lucruri, a mai spus ea, incheind experimentul, in aplauze.

"Apa reprezinta un factor fundamental. Ca un fost gospodar de ape, am retinut acest lucru", si-a inceput interventia Ion Iliescu, care a marturisit ca in 2009 va sarbatori 60 de ani de cand a intrat pe bancile Politehnicii, ca student in hidroenergetica. Emil Constantinescu a intrat si el in jocul inceput cu experimentul cu pietre. "Fiecare vede ce vrea in fiecare experiment. Dl. presedinte a vazut apa, eu vad pietrele, pentru ca apa trece, pietrele raman", a declarat Constantinescu, reinviind o celebra expresie a sa din timpul confruntarii de la prezidentiale, cu Ion Iliescu, in anii '90.

Intre metafore si amintiri cu talc politic, cei doi presedinti au presarat si sfaturi pentru tinerii studenti. Iliescu le-a spus viitorilor ingineri ca prioritatea lor trebuie sa fie "devotamentul pentru scoala, educatie, cultura si pregatirea solida pentru viata". Constantinescu le-a spus in schimb politehnistilor sa se gandeasca la propria cariera pentru ca o natiune puternica e suma realizarilor individuale. Fostul presedinte le-a mai spus studentilor sa nu-si neglijeje nici viata personala si sa-si traiasca cei mai frumosi ani. "E perioada dragostei, in care va puteti iubi colegii si prietenii", si-a conchis el discursul.
Reprezentantul Presedintiei, consilierul Bujor Teodoriu, fost ministru al cercetarii, nu s-a putut abtine sa nu transmita un mesaj politic. El a spus ca ar fi "absurd" sa nu o faca si a vorbit despre pactul pentru Educatiei, promovat de Traian Basescu si asumat de toata clasa politica. Pactul ar trebui sa fie un imbold pentru studenti, o dovada ca in clasa politica exista consens pe subiectul educatiei, a mai spus el. Teodoriu a strecurat si cateva ironii la adresa liberalilor si pesedistilor. El le-a spus studentilor ca o sa-si aminteasca de Politehnica si peste multi ani cand probabil vor trece "pe bulevardul Videanu sau Chiliman, sau pe langa Biblioteca Municipala Vanghelie".

Cel care i-a dat replica a fost Mircea Geoana, liderul pesedist. "Nu stiu cum se va numi in cativa ani centura Bucurestiului, dar sunt convins ca din aceasta promotie, cineva poate va ajunge presedinte al Romaniei", a declarat el. Geoana a marturisit ca aflandu-se in Aula Magna a Politehnicii isi aminteste ca aici se faceau repartitiile dupa terminarea facultatii. El a povestit apoi ca a fost repartizat prima oara la Energomontaj Giurgiu, ca apoi s-a intors la Bucuresti si a inceput facultatea de drept. "Am avut sansa sa vad multe sisteme si scoli. Am fost la ASE, unde am facut un doctorat, apoi in Franta la ENA (Ecole Nationale d'Administration n.r.), la Harvard, am fost peste tot", a spus el sfatos.

Presedintele social-democrat le-a mai spus studentilor ca ar trebui implementat un sistem de parteneriat intre universitati prin care diplomele de la Politehnica sa fie recunoscute de Ecole Politechnique din Franta sau de MIT din SUA. "Pana si in Kazahstan exista un consortiu intre universitati de acolo si London School of Economic si alte universitati de prestigiu", a mai aratat el. Sfatul personal al lui Geoana catre studenti a fost ca acestia sa nu se simta inferiori fata de studentii altor state mai dezvoltate economic pentru ca sunt la fel de valorosi ca ei. "Am facut mecanica fluidelor.Uitati-va unde am ajuns! Lumea e fluida", si-a incheiat Geoana discursul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.