PSD si Adrian Nastase s-au pricopsit cu o problema de imagine chiar inainte de turul al doilea al prezidentialelor. Un mare "prieten politic" al PSD, israelianul Shimon Sheves, a fost condamnat de Curtea Suprema din Israel pentru frauda si abuz de incredere. Shimon Sheves a intrat in anturajul lui Nastase pe linia Internationalei Socialiste, unde, la ultimul congres, Sheves a reprezentat Partidul Muncii din Israel. In urma cu mai bine de un an, dupa cum ne-au relatat surse din PSD, Sheves a intermediat, pe bani buni, contractul de consultanta incheiat intre partidul lui Nastase si firma GCS.

Dupa acest moment, Sheves si-a facut veacul prin Romania, aici afland, de altfel, miercuri, vestea ca a fost condamnat pentru frauda si abuz de incredere. "Nu exista o relatie contractuala intre noi si Sheves, dar el vine si se vantura pe aici. El nu ia bani de la PSD, ia de la GCS, dar cum si-o trage banii nu stim", ne-au spus sursele citate. Pesedistii nu s-au aratat prea marcati de faptul ca amicul lor politic a fost condamnat pentru coruptie in tara lui, pentru ca, asa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, "astea sunt meciurile israelienilor, nu ale noastre".

De mentionat ar mai fi faptul ca relatia contractuala intre PSD si firma de consultanta GCS nu este privita cu foarte mare entuziasm de partidul lui Nastase, intre staff-ul partidului si cel al israelienilor existand o ruptura care s-a facut remarcata pe tot parcursul campaniei electorale. "Ei sunt foarte buni pe interpretarea sondajelor, dar mai mult decat atat nu au ce sa ne arate. Au venit la noi cu tot felul de idei care nu prind in Romania, sa cream teme de campanie pe mesaje de genul "Politica pentru protectia mediului". Pe cine intereseaza asta aici!?", spun membri ai staff-ului PSD din Baneasa, care recunosc, totusi, ca israelienii le-au asigurat o "relatie excelenta in plan international". Se pare ca, totusi, Sheves a avut ideea atragerii sindicatelor de catre PSD, ceea ce s-a si concretizat, prin plasarea pe listele parlamentare a unui numar de lideri sindicali.

Afacerea Sheves a fost prezentata pe larg de cotidianele israeliene "Jerusalem Post" si "Haaretz", ea fiind de interes si pentru opinia publica din Romania, dat fiind ca "eroul" ei este consilier electoral al campaniei PSD. Curtea Suprema din Israel l-a condamnat pe Shimon Sheves la doi ani de inchisoare pentru frauda si abuz de incredere, media israeliana apreciind ca presedintele acestei instante, Aharon Barak, a facut un mic pas spre oprirea deteriorarii standardelor de guvernare, referire directa la coruptie. Expertul Sheves a fost directorul general al Biroului primul ministru israelian, Yitzhak Rabin, si s-a folosit de functie pentru a promova tranzactii uriase in favoarea asociatilor si prietenilor sai, care ii dadeau in schimb mari sume de bani inainte de functie si dupa ce a parasit aceasta functie.

Prietenii sai apropiati, Gil si Doron Schuldenfrei, au obtinut personal milioane de shekeli datorita tratamentului special de care au beneficiat din partea Biroului primului ministru (PMO) sub Sheves, care punea angajatii acestui birou sa lucreze pentru fratii Schuldenfrei si isi primea amicii in birou pentru ca fiecare sa stie cat de apropiati sunt. Alt prieten al lui Sheves este Moshe Stern, figurand drept "cazul Stern".

Pentru Stern, Sheves a incercat sa aranjeze vizita unui sef al unei tari straine si un contract de armament care s-ar fi lasat cu beneficii de milioane de dolari, fiind vorba, se pare, de Taiwan. Asa cum precizeaza "Haaretz", "achitarea unor criminali ca Sheves, care abuzeaza de putere in cadrul guvernului spre profitul prietenilor, transmite mesajul ca drumul spre imbogatire nu este greu daca ai relatii in guvern. Dar acesta este drumul ruinarii economiei".

Referire la faptul ca afacerea Sheves dureaza de mai multi ani, el fiind condamnat in 2000 de un tribunal din Tel Aviv la doi ani de inchisoare, dar, dupa ce a facut recurs la Curtea Suprema, judecatorii au considerat ca a fost vorba doar de o incalcare a legislatiei privind activitatea functionarilor publici, si nu de o infractiune. Urmarea a fost cererea acuzarii de reanalizare a cazului - si acum Curtea Suprema a decis altceva: "Actiunile in cazul Stern si al fratilor Schuldenfrei s-au situat intr-un grav conflict de interese datorita prieteniei apropiate si solide cu ei si a relatiilor de afaceri cu acestia. Combinatia acestor factori, cat si pozitia inalta ocupata de Sheves, ca si gravitatea conflictelor de interese creeaza o reteta sigura pentru afectarea increderii publice in serviciul civil".

Decizia a fost aprobata cu opt voturi contra unuia impotriva. Cazul se va intoarce la Tribunalul din Tel Aviv, care urmeaza sa decida pedeapsa. Codul Penal prevede o pedeapsa maxima de trei ani de detentie pentru frauda si abuz de incredere, dar statul a si acceptat sa nu se ceara inchisoarea in cazul Sheves.

Vestea condamnarii a fost primita de consilierul PSD pe cand se afla in Romania, scrie "Haaretz", adaugand ca avocatul acestuia a precizat la Radio Israel ca "Sheves s-a declarat dezamagit de decizia Curtii", adaugand ca a fost un slujitor credincios al Israelului in perioada carierei sale in functii publice.
Sheves a coordonat anul acesta campania electorala a PSD si cea prezidentiala a premierului Adrian Nastase, alaturi de Tal Zilberstein, fost consilier al premierului israelian Ehud Barak, si Yisrael Gat, fost director al Departamentului international al laburistilor israelieni si expert in afacerile interne ale Romaniei. Cei trei "fosti" au fost ajutati de James Carville si Stanley Greenberg, si ei fosti consilieri ai lui Barak.

Alegerile de duminica, 28 noiembrie, din Romania, au justificat reputatia israelienilor, arata "Haaretz" - PSD a castigat alegerile parlamentare si liderul acestei formatiuni, Adrian Nastase, a castigat alegerile prezidentiale. Dar, din cauza rezultatelor indecise, al doilea tur de scrutin va avea loc la 12 decembrie pentru functia prezidentiala, intre Nastase si al doilea candidat plasat, primarul Bucurestiului.
Sheves si Zilberstein si grupul de consilieri americani au decis sa isi continue activitatile in statele recent intrate in UE si si-au oferit experienta in crearea institutiilor de partid si de stat in tarile unde nu exista o mostenire democratica puternica.

Potrivit lui Gat, citat de acelasi "Haaretz", "cea mai importanta recomandare a noastra pentru partidul aflat la putere in Romania a fost sa implice sindicatele in alegeri si in guvernarea partidului si sa creeze o sectiune pentru agricultura, pe care sa o includa in construirea partidului".
In ultimii ani, Sheves le spunea asociatilor sai ca cel mai grozav lucru a fost intrarea in afacerile internationale, el neascunzand faptul ca este un om de succes.

In urma cu trei ani, a creat la Washington firma RSLB, impreuna cu Yuval Rabin, fiul lui Yitzhak Rabin, fost sef al staff-ului la Ammon Amnon Lipkin Shahak, si cu Gil Birger, fost atasat pentru probleme economice la ambasada israeliana. Site-ul web al firmei arata ca este implicata in activitati de lobby si de dezvoltare de afaceri alaturi de agentii guvernamentale si firme private straine care au legatura cu probleme de securitate interna. Printre clientii firmei se numara Ministerul bulgar de Finante sau guvernul din Coasta de Fildes.

Cotidianul israelian mai adauga ca, in vara anului 2002, RSLB a sprijinit Gilat Satelitte Network sa castige doua contracte cu guvernul columbian, in total de 67 milioane de dolari, iar in iulie, noul premier sarb, Boris Tadici, a efectuat o vizita la Washington pentru a discuta cu administratia despre ajutoare financiare si armament, dar s-a intalnit si cu Sheves, Rabin si Birger pentru a discuta cum il pot ajuta sa promoveze interesele tarii sale in Congresul american si la Pentagon.

In prezent, nu se stie unde se afla Shimon Sheves, iar "Haaretz" sustine ca s-ar afla intr-o tara europeana unde vor avea loc alegeri curand, asa ca investigatorii israelieni vor trebui sa il caute pe fostul sef al administratiei Rabin poate in Croatia, poate in Republica Moldova...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.