Premierul Calin Popescu-Tariceanu urmeaza sa vina in vizita la Chisinau in data de 28 noiembrie, pentru a participa la summitul tarilor din Initiativa Central Europeana, ocazie cu care va discuta si cu omologul sau moldovean, Zinaida Greceanii, informeaza NewsIn.

Summitul ICE se va desfasura la Chisinau cu ocazia incheierii presedintiei moldovene a acestei organizatii regionale si majoritatea sefilor de guvern din tarile implicate si-au confirmat deja participarea la forumul organizat in capitala moldoveana, a declarat luni premierul moldovean Zinaida Greceanii intr-o conferinta de presa sustinuta la Chisinau.

Premierul moldovean a spus ca va avea o intrevedere cu omologul sau roman cu ocazia summitului ICE, dar nu a exclus posibilitatea ca o astfel de intalnire sa aiba loc si mai devreme. In urmatoarea luna s-ar putea desfasura si sedinta comisiei mixte moldo-romane, a adaugat Zinainda Greceanii.

Premierul a mai anuntat ca un alt summit - de data aceasta al tarilor din Comunitatea Statelor Independente - va avea loc la Chisinau, cu doua saptamani inainte de summitul ICE, in zilele de 13-14 noiembrie. Ea a subliniat ca la acest for vor fi examinate cu precadere subiecte cu caracter economic si social, de interes pentru Republica Moldova. Printre acestea Greceanai a numit cooperarea economica, promovarea marfurilor moldovenesti pe pietele CSI, comertul cu tarile din spatiul postsovietic, dar si protectia sociala reciproca a cetatenilor. "Nu putem si nu avem dreptul sa renuntam la pietele din CSI, pentru care lupta tarile europene", a declarat premierul moldovean.

Potrivit lui Greceanii, integrarea europeana ramane o prioritate pentru Republica Moldova, iar Chisinaul spera ca in viitorul apropiat Comisia Europeana va definitiva mandatul pentru inceperea negocierilor pe marginea unui nou acord intre Republica Moldova si UE.

Referindu-se la situatia macroeconomica din Republica Moldova, Greceanii a calificat-o drept "imbucuratoare", precizand totusi ca "inainte de alegeri acest lucru nu-i satisface pe asa-zisii analisti, care vocifereaza ca retinerea inflatiei este in detrimentul producatorilor locali si a economiei nationale".

Ea i-a criticat astfel pe analistii economici si pe liderii unor partide de opozitie care au semnalat in ultima luna faptul ca masurile de mentinere a nivelului scazut al inflatiei si de apreciere a monedei nationale, adoptate de guvernare, au adus pierderi mari producatorilor locali, dar si cetatenilor de rand care primesc bani din strainatate.

Greceanii a calificat aceste acuzatii drept "speculatii electorale" si a dat asigurari ca Guvernul actual nu va permite "deraierea de la acest curs al stabilitatii si al mentinerii inflatiei, chiar daca masurile nu vor fi, unele, populare".

"In conditiile stabilitatii este mai greu de clatinat barca. Inflatia este un impozit suplimentar platit de populatie. Orice vaicareala pretins patriotica este o incercare de a razbate la voturile alegatorilor", a declarat premierul moldovean. Potrivit sefului guvernului, chiar si in conditiile crizei economice mondiale, "care este departe de a fi ajuns la apogeu", inflatia cumulativa pe sase luni in Republica Moldova a fost de 6%, cu mult sub media din alte tari. "Chiar in conditiile scumpirii gazelor, sunt toate premisele pentru mentinerea inflatiei sub 10% anual", a declarat Greceanii.

Premierul a revenit la promisiunea electorala facuta de comunisti in 2005, prin care partidul de guvernamant dadea asigurari ca in anul 2009 salariul mediu pe economie va fi de 300 de dolari. Potrivit lui Greceanii, in decembrie 2008 salariul mediu pe economie se va ridica pana la 3.000 de lei (circa 300 de dolari) de la 2.630 lei cat a fost in august. Aceste majorari nu au nicio tangenta cu campania electorala si nu vor aduce o crestere semnificativa a inflatiei, a punctat Greceanii.

In contextul discutiilor despre perioada preelectorala in care se afla Republica Molsova, premierul moldovean a spus ca pana in acest moment nimeni nu i-a propus sa participe pe vreo lista electorala pentru alegerile parlamentare care vor avea loc in primavara 2009. "In campania electorala Executivul are menirea de a asigura stabilitatea in societate. Rolul meu principal este in consolidarea echipei guvernamentale", a subliniat Greceanii.

In ceea ce priveste Transnistria, premierul moldovean a reiterat pozitia Chisinaului in cadrul negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean. "In prezent nu au loc negocieri, ci consultari cu partile implicate. Orice negocieri nu pot fi purtate decat in formatul 5+2, cu participarea nu doar a Rusiei, ci si a Ucrainei, OSCE, SUA si UE. Iar la baza unei intelegeri nu poate fi decat legea adoptata de Parlamentul de la Chisinau in 2005, privind acordarea Transnistriei a unui statut de larga autonomie in cadrul Republicii Moldova", a accentuat Greceanii.

Potrivit premierului moldovean, proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, adoptat deja de Guvern, aloca 10 milioane de lei moldovenesti (putin sub 1 milion de dolari) pentru finantarea masurilor de reintegrare teritoriala a tarii. Acesti bani vor fi folositi pentru extinderea programelor sociale, in domeniul invatamantului, de infrastructura, pentru regiunea transnistreana. "Chisinaul a creat acest fond de 10 milioane de lei inclusiv pentru a atrage si fonduri din strainatate, inclusiv de la participantii la formatul 5+2, din care face parte si UE", a precizat premierul moldovean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.