Grupul de la Cluj reunind 11 filiale din Ardeal a inaintat Biroului Permanent al PSD un document programatic intitulat "spre o noua politica a participarii", initiativa si solidaritate pentru dezvoltare comunitara", document care cere ruperea definitiva a PSD de trecut, de Ion Iliescu, de comunism si reformarea ideologica a partidului, inclusiv prin acapararea sectorului umanist abandonat de Dan Voiculescu. Grupul de la Cluj sustine ca Ardealul este izvorul istoric al social-democratiei romanesti. "Comunistii au incercat sa ascunda - si acest reflex a ramas pana astazi - contributia ardeleana a social-democratiei de expresie occidentala pentru a arata ca singurul socialism european a fost cel importat direct de la Moscova", se arata in documentul ardelenilor facand trimitere directa la Iliescu, la rolul acestuia in statutul de partid neocomunist al PSD.

Astfel ca grupul de la Cluj sustine ca "la Congres s-a dat batalia cea mai importanta pentru schimbarea partidului, dar razboiul va fi mult mai lung". Pesedistii ardeleni spun ca lupta trebuie dusa impotriva "unanimitati si a falsului consens" si ca "despartirea de trecut trebuie sa fie cuvantul de ordine". Mai mult decat atat, grupul lui Ioan Rus cere ca partidul sa inceteze discutiile despre soarta lui Ion Iliescu si sa treaca "la reformarea reala".

Documentul grupului de Cluj a fost primit insa cu indiferenta de catre liderii centrali ai partidului. Titus Corlatean a explicat ca PSD are deja un program politic adoptat la Congres, la fel ca si celelalte documente programatice. Indiferenta manifestata fata de demersul filialelor controlate de Ioan Rus arata ca negocierile sau "conspiratia" de la Congres au functionat conjuctural numai in scopul inlaturarii lui Ion Iliescu si numai in ziua alegerilor. Se stie mai putin ca Ioan Rus a fost cel care a facut posibila inlaturarea lui Iliescu convingandu-l pe Mircea Geoana sa candideze la presedintie si pe Miron Mitrea sa sustina cu voturile sale aceasta candidatura.

Tot Ioan Rus l-a convins si pe Adrian Nastase sa se alature conspiratiei anti-Iliescu pentru ca numai unite cele trei centre de influenta ar fi putut obtine victoria. Tot Ioan Rus a fost insa si cel care le-a dat lovitura unor grei ai partidului ca Dan Ioan Popescu sau Viorel Hrebenciuc intorcand voturile impotriva lor astfel incat acestia au pierdut functiile de vicepresedinte. Dar Ioan Rus ar fi putut juca o carte mult mai mare si se pare ca acest lucru l-a inteles abia dupa numararea voturilor de la congres.

Liderul de la Cluj a fost ales vicepresedinte cu peste 1000 de voturi mai mult decat voturile obtinute de Geoana. Ar fi putut sa candideze si el la presedintia partidului si ar fi castigat cu siguranta. Pesedistii sustin ca Rus n-a avut curajul sa o faca, nesperand intr-o sustinere atat de consistenta. A preferat sa traga sforile pentru succesul lui Geoana crezand probabil ca acesta va fi totusi garantul schimbarii la fata a partidului. Iata insa ca, la doar trei saptamani de la Congres, Ioan Rus se vede nevoit sa ceara din nou ruperea de trecut.

Liderul grupului din Ardeal a inteles ca Nastase si Mitrea nu vor sa renunte la Iliescu si la ceea ce reprezinta el, adica garantia perpetuarii lor la carma partidului. A inteles de asemenea si ca Mircea Geoana nu poate fi mai mult decat un presedinte de vitrina, neavand forta necesara pentru a se impune in fata celor doi. Or, in tot acest timp fantoma lui Ion Iliescu a bantuit PSD, amenintand cu intoarcerea triumfala a bunicutei. Daca sperase ca razboiul sau cu Iliescu s-a sfarsit, Ioan Rus se vede acum pus in situatia de a-l lua de la capat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.