Presedintele Basescu a lansat marti un atac indirect la adresa clasei politice sustinand, intr-un discurs despre statul modern, ca Guvernul nu trebuie sa negocieze cu grupurile de interese in detrimentul cetatenilor, iar Parlamentul sa legifereze in interesul unora, defavorizandu-i pe ceilalti.

"O buna guvernare presupune ca statul sa fie echidistant. Asta inseamna ca Parlamentul nu trebuie sa legifereze in avantajul unora, defavorizandu-i pe ceilalti, asta inseamna, de asemenea, ca Guvernul nu trebuie sa negocieze cu grupuri de interese in detrimentul cetatenilor, functionarii nu trebuie sa-si faca datoria dupa bunul plac, si cu atat mai putin stimulati de bacsis, ca accesul la justitie nu este doar liber, ci si echilibrat", a sustinut presedintele Traian Basescu, intr-un discurs despre statul roman modern, sustinut cu ocazia conferintei de aniversare a 15 ani de la infiintarea Camerei de Comert americane.

Presedintele a multumit Am Cham (American Chamber of Commerce in Romania) pentru preocuparea sa pentru viitor, preocupare care "nu este prea apreciata la noi", fiind preferate "invocarile demagogice ale viitorului in care totul arata minunat dar este este dezlanat si irealizabil".

Seful statului a apreciat ca, "daca partidele noastre ar fi mai solide, ele ar trebui sa vada in ce mod pot fi corelate viziunile cetatenilor", deoarece la nivelul societatii nu exista o viziune pentru Romania, ci mai multe viziuni, unele aflate in contradictie. "Ca sa poata face asa ceva partidele ar trebui sa fie aproape de cetateni, sa ii asculte, sa le sintetizeze opiniile pentru a le face apoi accesibile tuturor prin prisma diverselor sensibilitati politice", a precizat Basescu, adaugand ca statul nu ar trebui sa cenzureze viziunile cetatenilor lor, ci sa se preocupe de crearea cadrului pentru indeplinirea acestora.

Seful statului s-a lansat apoi in definirea viziunii sale asupra felului in care ar trebui sa arate statului roman, precizand ca acesta ar trebui sa fie in primul rand transparent, asa incat cetateanul sa stie ce face statul in orice moment. Basescu a subliniat ca, in sensul asigurarii transparentei, presa are un rol major.

"Presa nu este o putere in societate daca participa le reglarea de conturi intre politicieni, ci numai daca ea face critica sociala pornind de la actiunea efectiva a statului", a aratat presedintele, precizand ca datoria de transparenta a statului nu poate fi realizata daca presa o blocheaza.

Presedintele a continuat spunand ca statul trebuie sa aiba un caracter modern si sa fie predictibil. "Orice cetatean este indreptatit sa-i ceara statului sa nu-i faca surprize", a spus Basescu, in aceasta privinta fiind esentiala stabilitatea regimului. Basescu a aratat ca exista un echilibru al puterilor daca in Constitutie sunt prevazute proceduri si mecanisme de depasire a crizelor."Atunci cand regimul(..) produce si intretine criza, statul nu e previzibil", a completat Basescu.

Seful statului a precizat ca, in acest sens, a dispus infiintarea comisiei prezidentiale de analiza a Constitutiei, pentru a studia evolutiile de dupa Revolutie si ce anume a provocat crizele de regim.
Urmatoarele deziderate ale statului roman, in viziunea lui Basescu, sunt capacitatea statului de a crea sanse egale, referindu-se in primul rand la accesul la educatie si la insistentele sale pentru semnarea "Pactului pentru educatie", si asigurarea protectiei cetatenului, referindu-se la sistemul de sanatate, protectie sociala, asigurari sociale si pensii. Basescu a aratat ca statul trebuie sa se adapteze la nevoile cetateanului, iar institutiile sale sa fie neutre si echidistante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.