PD-L va initia o campanie de strangere de semnaturi pentru propunerea de revizuire a Constitutiei in sensul transformarii Legislativului intr-unul unicameral, liderul democrat-liberal Emil Boc reafirmand ca referendumul ar putea avea loc in 2009 odata cu euroalegerile

Liderul PD-L, Emil Boc, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca va propune Colegiului Director de luni declansarea unei campanii de strangere de semnaturi pentru instituirea Legislativului unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300, termenul-limita al campaniei fiind data alegerilor parlamentare - 30 noiembrie. Emil Boc a precizat ca cele peste 5 milioane de semnaturi pe care spera ca PD-L sa le stranga vor sta la baza propunerii de revizuire a Constitutiei pe care partidul o va inainta dupa alegeri.

"Noi ne propunem sa putem oferi, in calitate de viitor partid aflat la guvernare, presedintelui Romaniei propunerea de revizuire a Constitutiei, inclusiv sub aspectul componentei Parlament unicameral, dar care sa fie sustinuta de cel putin 5 milioane de romani", a declarat Emil Boc. El a reafirmat ca referendumul national pentru modificarea legii fundamentale, in sensul dorit de democrat-liberali, sa aiba loc o data cu alegerile europarlamentare din primavara lui 2009.

Intrebat de ce PD-L nu a preluat mai devreme ideea revizuirii Constitutiei, emisa de Traian Basescu inca din 2005, Emil Boc a sustinut ca in cursul actualei legislaturi nu a existat vointa politica la nivelul niciunei formatiuni de a declansa un proces de revizuire a legii fundamentale.

Emil Boc a precizat, in aceeasi conferinta de presa, ca propunerea de a constitui un Legislativ unicameral nu a avut in vedere, in primul rand, reducerea cheltuielilor bugetare sau modificarea atributiilor parlamentarilor si oricum prevederile revizuite ale legii fundamentale se vor aplica din 2012.
El a explicat ca intentia de a intemeia un Parlament unicameral are la baza ineficienta Legislativului actual. El a spus ca sistemul bicameral format din Camera Deputatilor si Senat nu corespunde nevoilor unei societati democratice, pentru ca ambele Camere ale Parlamentului sunt desemnate in aceeasi maniera, in conditiile in care ar trebui sa reprezinte interese si categorii diferite ale populatiei, dupa experienta altor tari democratice.

"Actualul sistem din Romania functioneaza ca un Parlament unicameral. Pe de-o parte sunt situatii cand cele doua Camere ale Parlamentului lucreaza in sedinte comune. Dezbaterile pe un proiect de lege au loc de fapt intr-o singura Camera, cea decizionala", a argumentat Emil Boc. De asemenea, in opinia sa, reducerea numarului de parlamentari la aproximativ 300 este justificata prin neconcordanta cifrei populatiei si cea a alesilor. El a dat ca exemplu Statele Unite, unde norma de reprezentare este mult mai ridicata fata de Romania. "Romania nu are nevoie de 469 de parlamentari", a mai spus Emil Boc.

Si PSD a elaborat o propunere de revizuire a legii fundamentale, ce a fost transmisa spre aviz Consiliului Legislativ pe data de 8 septembrie. Pesedistii vor eliminarea imunitatii penale a tuturor demnitarilor si ca CSM sa fie cel care numeste procurorii sefi.De semenea, pesedistii vor sa reduca atributiile presedintelui, in sensul in care ministrii sa nu mai fie numiti de catre seful statului.

Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, declara la sfarsitul lui august, la scoala de vara a tinerilor liberali ca trebuie sa aiba loc o dezbatere serioasa privind revizuirea Constitutiei, precizand ca Romania ar trebui sa aleaga intre republica parlamentara sau monarhie constitutionala. In replica, presedintele PD-L Emil Boc a propus organizarea unui referendum privind forma de guvernamant odata cu alegerile europarlamentare din 2009, democrat-liberalii optand pentru o republica de tip prezidential in care atributiile sefului statului sa fie consolidate.

Inca din legislatura trecuta, liberalii au optat pentru mentinerea Parlamentului bicameral si republica parlamentara care prespune ca presedintele tarii sa fie ales de catre Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.