Senatorii-juristi au revenit miercuri asupra unei decizii anterioare si au stabilit ca preotii vor fi verificati in continuare de catre CNSAS, la cererea cultului religios din care fac parte, relateaza NewsIn

Senatorii din Comisia juridica vor continua saptamana viitoare dezbaterile la ordonanta de organizare si functionare a CNSAS, cand ar urma sa discute si despre definitia notiunii de colaborator al Securitatii si despre prevederile referitoare la nomenclaturisti.

Pe data de 9 septembrie, senatorii-juristi stabileau ca inaltii prelati si preoti nu vor mai fi verificati de CNSAS, iar fostii nomenclaturisti PCR nu vor mai fi asimilati colaboratorilor.

Amendamentul de eliminare a inaltilor prelati si a preotilor din categoriile de persoane verificate de CNSAS a fost admis atunci cu 5 voturi pentru (PSD si PRM), 2 contra (PD-L si UDMR) si o abtinere (PNL). In cadrul dezbaterii, senatorii nu au mai supus la vot propunerea senatorului PNL Norica Nicolai, prin care se dorea verificarea preotilor la cererea cultului caruia ii apartin.

Tot in sedinta din 9 septembrie, senatorii-juristi au redefinit notiunea de colaborator, printr-un amendament PSD (Ungureanu-Chelaru). Conform hotararii comisiei, colaborator este pesoana care a furnizat cu intentie informatii Securitatii, coraborat cu alte probe. Amendamentul a fost votat cu majoritate, inregistrandu-se un singur vot impotriva (senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs) si o abtinere (senatorul PSD Serban Nicolae).

Senatorii-juristi au mai exclus din categoria colaboratorilor persoanele care, avand competente decizionale, juridice sau politice, au luat decizii la nivel central sau local cu privire la activitatile Securitatii, ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

In schimb, la solicitarea CNSAS, au fost asimilate colaboratorilor si persoanele care inlesneau culegerea de informatii sau si-au pus voluntar locuinta la dispozitia Securitatii.

Reprezentanti ai 24 de organizatii non-guvernamentale si sindicate au protestat fata de decizia Comisiei juridice a Senatului si au cerut sa participe la dezbateri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.