Dan Voiculescu refuza sa afle verdictul judecatii cu CNSAS, institutia care l-a declarat colaborator al Securitatii

De frica verdictului judecatorilor, Voiculescu a decis sa apeleze din nou la ajutorul magistratilor Curtii Constitutionale, cerandu-le sa declare ilegala legea in baza careia este judecat si astfel sa nu poata fi tras la raspundere pentru verdictul de politie politica dat de CNSAS.

Procesul in care este judecat Dan Voiculescu pentru faptele comise in timpul colaborarii sale cu Securitatea ca politie politica este pe cale de a fi din nou suspendat ca urmare a invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate de catre avocatul acestuia, Calin Zamfirescu. Tactica aplicata de mogul vizeaza judecarea Ordonantei de urgenta care repunea in drepturi CNSAS si nu faptele sale din timpul colaborarii cu Securitatea.

Astfel, pana la alegeri, faptele lui Voiculescu nu vor fi supuse judecatii magistratilor Tribunalului Bucuresti. Socrul ministrului Justitiei a solicitat ieri instantei ca judecatorii Curtii Constitutionale sa constate caracterul ilegal al unui articol din legea de organizare a CNSAS.

Zamfirescu a invocat neconstitutionalitatea articolului 34 din Ordonanta de Urgenta 24/2008, care prevede urmatoarele: "Cauzele aflate pe rolul instantelor civile la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se trimit instantelor de contencios ad­ministrativ competente. Acestea, la primul termen de judecata, verifica daca partile staruie in continuarea judecatii, iar in caz afirmativ, continua judecata potrivit prevederilor prezentei Ordonante de urgenta, examinand cauza sub toate aspectele si apreciind care acte si lucrari efectuate raman valabile".

Avocatul a sustinut ca prevederile acestui articol incalca liberul acces la Justitie, dreptul la un proces echitabil, dreptul la aparare, competenta instantelor si nu respecta prevederea constitutionala prin care se interzice infiintarea de instante extraordinare.

De asemenea, Zamfirescu a cerut instantei sa nu ii recunoasca clientului sau eticheta de colaborator al fostei Securitati ca politie politica, pusa prin verdictul dat de CNSAS in 2006. Avocatul a apreciat ca acest verdict a fost declarat deja in afara legii fundamentale, odata cu decretarea, de catre Curtea Constitutionala, a neconstitutionalitatii legii de organizare a CNSAS.

"Legea va cere sa stabiliti calitatea de colaborator al securitatii, CNSAS va cere sa vedeti o calitate inexistenta, stabilita doar prin vechea lege: colaborator ca politie politica a securitatii", a replicat Zamfirescu. Acesta a sustinut ca actele care au stat la baza hotararii CNSAS nu pot reprezenta argumente in acest caz, deoarece au fost intocmite in conformitate cu prevederile vechii legi a Consiliului, declarata neconsti­tutionala.

Judecatorul a apreciat ca cererea de anulare a deciziei CNSAS din august 2006 nu poate fi solutionata in acest stadiu al procesului si a statuat continuarea judecatii. Zamfirescu a trecut apoi la artileria grea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.