Claudiu Secasiu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat pentru NewsIn ca institutia nu lucreaza decat cu documente declasificate, pentru ca actele fostei Securitati avand caracter secret tin de siguranta nationala si sunt pastrate la servicii.
"Noi nu lucram cu documente clasificate. Tot ce primim este declasificat de servicii. Documentele cu caracter secret intocmite de fosta Securitate sunt considerate de siguranta nationala si pastrate la detinatori. In cazul domnului Voiculescu, tot ce am primit erau documente declasificate", a precizat Secasiu. El a mai adaugat ca dupa ce procesului lui Dan Voiculescu a fost amanat pentru ca judecatorii au spus ca au nevoie de certificat ORNISS fiind vorba de documente clasificate, CNSAS intentiona sa redacteze un punct de vedere in care sa arate ca institutia nu lucreaza decat cu documente declasificate si ca, in acest context, procesul poate fi reluat. Secasiu nu a putut spune daca acest document a fost trimis, iar presedintele Colegiului, Ladislau Csendes, cel care ar fi putut da aceste detalii, nu a putut fi contactat.

Magistratii Tribunalului Bucuresti cer CNSAS ca in toate procesele privind stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii sa dovedeasca, prin documente, ca dosarele sunt declasificate si sa mentioneze actele pe care se bazeaza, au declarat surse din Consiliu.

Daca CNSAS nu demonstreaza ca documentele pe care scrie "strict secret" au fost declasificate, atunci procesele vor fi judecate doar de un judecator care are certificat ORNISS, au afirmat aceleasi surse. Procesele CNSAS prin care se doreste stabilirea calitatii de colaboratori ai Securitatii se judeca la Sectia de contencios admininistrativ si fiscal a Tribunalului, sectie care nu are niciun judecator cu certificat ORNISS.

Potrivit datelor furnizate de Tribunalului Bucuresti, judecatorii care au certificat ORNISS (de acces la informatii clasificate) sunt presedintele Mona Lisa Neagoe, vicepresedintele Laura Andrei, vicepresedintele Laura Mihaela Radu, presedintele Sectiei I penala, Lia Savonea, presedintele Sectiei a-II-a penala, Antonela Anne Mary Costache, Cristian Haraga, de la Sectia comerciala, Miruna Iulia Lupu, de la Sectia civila, si Catalin Gabriel Badoi, care este detasat la CSM.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, a explicat procedura. "In opinia mea dosarele, care nu contin documente clasificate pot fi judecate de orice judecator. Problema existentei certificatului ORNISS se pune doar daca dosarul contine documente clasificate sau daca pe parcursul cercetarii judecatoresti, la solicitarea uneia din parti sau a instantei, la dosar sunt depuse astfel de documente", a declarat aceasta.

Primul proces la care s-a stabilit ca este necesar ca judecatorul sa aiba certificat ORNISS a fost cel al lui Dan Voiculescu. Inaintea acestui proces, adica in cazurile judecate de alte instante, magistratii care s-au ocupat de dosarele CNSAS nu au avut certificat ORNISS. Toate dosarele cu CNSAS au ajuns la Tribunal, dupa modificarea legislatiei privind Consiliul.

Presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Marius Oprea a afirmat ca documentele care fac obiectul procesului Voiculescu au caracter public,amanarea putand fi interpretata ca un refuz al magistratului de a judeca dosarul.

Oprea a explicat ca nu exista niciun motiv pentru care judecatorul sa aiba nevoie de certificat ORNISS (Oficiul Registrului National pentru Informatii Secrete de Stat) intrucat documentele care au fost puse la dispozitia instantei in ce priveste colaborarea liderului PC cu Securitatea au caracter public, ele fiind desecretizate atat de CSAT (printr-o decizie din 2006 referitoare la dosarele politicienilor incadrate la siguranta nationala, nr), cat si in cadrul procedurilor interne din CNSAS, acolo unde exista o comisiei mixta SRI-CNSAS. "Nu este nevoie de certificat ORNISS decat in situatia in care s-ar aduce probe suplimentare. Nu cred insa ca Dan Voiculescu detine astfel de probe care sa fie secrete de stat, altfel s-ar fi situat complet in afara legii. La fel, in cazul in care CNSAS ar fi prezentat documente suplimentare, acestea au si ele caracter public", a comentat seful IICCR.

"Singura explicatie este aceea ca magistratul nu a vrut sa judece cauza", a mai spus Oprea, adaugand ca in felul acesta s-a incercat tergiversarea intregului proces. El a amintit si precedentul Monei Musca, acolo unde exista o hotarare judecatoreasca definitiva, iar pe parcursul procesului nu a fost niciodata invocata o astfel de exceptie procedurala.

Intre timp, dosarul lui Calinic Argatu cu CNSAS a fost amanat. Prima cauza a fost ca judecatorul nu avea certificat ORNISS, a doua ca episcopul nu a primit documente depuse de Consiliu la instanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.