Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, cu majoritate de voturi, joi, propunerea ministrului justitiei, Catalin Predoiu, de numire a consilierului sau, Monica Serbanescu, la sefia DNA, insa avizul CSM este doar unul consultativ.

Ministrul Predoiu a declarat, dupa anuntarea rezultatului, ca nu isi poate explica acest vot. "Din punctul meu de vedere, solutia adoptata nu este potrivita si nu este in interesul institutiei pe termen lung. Nu pot sa comentez public ceea ce legea stabileste a fi confidential, deliberarile dinainte votului", a afirmat Predoiu.

Ministrul a sustinut in continuare ca are incredere in Monica Serbanescu. "Paradoxal, prestatia Monicai Serbanescu a fost apreciata si din punctul meu de vedere a fost impecabila. Dar e o diferenta de viziune, avem fiecare vizuinea noastra. Pana nu se va termina aceasta procedura nu voi face alt comentariu legat de o alta propunere sau de procedura in curs. Eu imi sustin ideile si viziunea asupra viitorul institutional al DNA. Aceasta mica infrangere, cum ati numit-o domneavoastra, o privesc ca pe un pas normal intr-o procedura", le-a declarat Predoiu jurnalistilor.

La randul sau, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, dupa votul CSM, ca a aflat de la televizor despre propunerea lui Predoiu. "O sa vorbesc doar in numele meu, cu privire la votul pe care l-am dat azi (n.r. joi) si pe care mi-l asum. Am facut o evaluare a activitatii doamnei procuror, am discutat cu sefii ierarhici care i-au supravegheat activitatea in ultimii 2 ani. Toate aceste elemente, inclusiv prestatia de astazi, (n.r. joi) nu m-au convins ca este omul potrivit sa conduca aceasta structura specializata, mai ales intr-un moment atat de important, cand suntem monitorizati de catre Comisia Europeana exact pe aspecte care tin de competenta DNA", a afirmat Kovesi.

Procurorul Monica Serbanescu, propunerea ministrului Catalin Predoiu pentru sefia DNA, a vorbit, in sedinta de joi, in termeni foarte generali despre obiectivele pe care si le propune, cum ar fi eficientizarea, precum si credibilizarea activatii institutiei pe care ar urma sa o conduca.

Serbanescu nu a explicat, insa, in mod concret masurile, dupa cum a remarcat procurorul general Laura Codruta Kovesi, care a si spus in timpul audierilor de la Sectia pentru procurori a CSM ca sunt "termeni generali, lipsesc date, poate fi aplicat la orice unitate de parchet din tara".

"Se impune a fi credibilizata mai mult activitatea", a afirmat Monica Serbanescu despre activitatea Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorul Serbanescu a mai vorbit apoi despre accelerarea actelor de urmarire penala si controlul situatiei financiare.

La inceputul sedintei Sectiei de procurori, ministrul Predoiu a spus ca are toata increderea in competentele Monicai Serbanescu. "In evaluarea pe care am facut-o, am ales un procuror care, dupa parerea mea, ofera toate garantiile de independenta de profesionalism si de echidistanta. Este un procuror despre care m-am informat atat in mediul profesional, cat si la celelalte unitati in care a lucrat", a declarat Predoiu.

Dupa discursul ministrului, Monica Serbanescu a declarat ca a avut o cariera in care a urcat treapta cu treapta fiecare nivel profesional de la parchetele de pe langa instantele judecatoresti. "Sunt un procuror independent, profesionist, integru, incomod de corect, de asa maniera incat prin simplu fapt ca ma aflu aici pot confirma onestitatea si bunele intentii in a face ca acest DNA sa functioneze pe parametrii si coordonatele unei institutii care sa inregistreze atat rezultatele asteptate de societatea romaneasca, dar si de catre comunitatea internationala, si am in vedere misiunea pe care o are DNA pe pe acel segment care ii revine din conditionalitatile a caror neindeplinire pot atrage activarea clauzei de salvgardare", a spus procurorul.

Delegati ai unor ONG-uri si un reprezentant in Romania al Comisiei Europene au fost prezenti, joi, la CSM.

Potrivit CV-ului facut public de Ministerul Justitiei, Monica Serbanescu, actual consiler al ministrului, este procuror detasat de la Parchetul General incepand cu data de 1 iulie 2008. Acelasi CV arata ca aceasta nu a instrumentat dosare, ci a fost mai mult procuror de instanta. Monica Serbanescu a fost, in anii 80, invatatoare in mediul rural, dupa care, intre 2003-2006, a fost consilier al procurorului-general de atunci, Ilie Botos.

Ministerul Justitiei a trimis, pe 18 august, Consiliului Superior al Magistraturii cererea de avizare a propunerii pentru functia de procuror-sef al DNA a Monicai Serbanescu. Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, pe 11 august, ca va propune CSM numirea consilierului sau, Monica Serbanescu, la sefia DNA, in locul lui Daniel Morar, fapt care a adus numeroase critici din partea organizatiilor neguvernamentale, presei, dar si a unor oficiali europeni.

CSM are doar aviz consultativ in acest caz. Seful statului numeste prin decret procurorii-sefi.
Asadar, mandatul lui Daniel Morar la sefia DNA, care a expirat la 12 august, a mai fost prelungit temporar pentru 90 de zile de care procurorul general al Romaniei, pana la finalizarea procedurii de numire.

Intre timp, joi, Comisia juridica a Senatului a votat ca procurorii-sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului ICCJ sa fie numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procuori a CSM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.