Presedintele Traian Basescu nu a dorit sa comenteze decizia de joi a Comisiei juridice a Senatului potrivit careia procurorii-sefi vor fi numiti de plenul superior al CSM, la propunerea Ministerului Justitiei, marginindu-se sa afirme ca nu poate spune altceva decat "ce spune Constitutia".
"Eu nu pot sa spun decat ce spune Constitutia", a declarat seful statului, intrebat cum comenteaza decizia senatorilor juristi.

PD-L va ataca la Curtea Constitutionala legea privind numirea procurorilor sefi de catre CSM, daca propunerea votata de comisia juridica a Senatului va fi aprobata de Senat si va parcurge toate etapele procedurale, a precizat joi, pentru NewsIn, vicepresedintele democrat-liberal Valeriu Stoica.

Stoica a precizat ca numai daca modificarile aduse de senatorii juristi la legea statutului magistratilor vor parcurge toate etapele procedurale, PD-L va recurge la arbitrajul CCR, intrucat amendamentele contravin principiului constitutional potrivit caruia presedintele Romaniei este cel care numeste procurorii si judecatorii. El a amintit ca exista si posibilitatea ca presedintele Basescu sa respinga legea si sa o retimita Parlamentului spre reexaminare.

In articolul 134 al textului constitutional se prevede ca membrii Consiliul Superior al Magistraturii propun Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii.

Procurorii-sefi vor fi numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori, a decis joi Comisia juridica a Senatului, in prezenta ministrului Catalin Predoiu, care a apreciat drept "normala" solutia senatorilor-juristi.

Potrivit deciziei Comisiei juridice, procurorii-sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului ICCJ vor fi numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procuori a CSM. Procurorii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii cumulative, si anume sa aiba o vechime de minimum 10 ani in functiile de procuror sau judecator, gradul profesional corespunzator de procuror de pe langa curtile de apel sau de Casatie. Mandatul este pe o perioada de 3 ani, procurorii putand fi reinvestiti o singura data.

Decizia a fost luata cu sapte voturi pentru si doar doua voturi impotriva apartinand senatorilor UDMR Peter Eckstein Kovacs si PD-L Gheorghe Constantin. La sedinta au fost prezenti si au votat pentru modificarea legii social-democratii Doru Ioan Taracila, Serban Nicolae si Danut Ungureanu, liberalii Norica Nicolai si Ion Basgan, peremista Verginia Vedinas, conservatorul Gavrila Vasilescu.

Prezent la randul sau la dezbateri, Catalin Predoiu a pledat pentru intarirea rolului CSM si a insistat ca atata vereme cat propunerea de numire a procurorilor-sefi apartine ministrului justitiei este de acord cu formularile Comisiei juridice. De altfel, Catalin Predoiu a declarat dupa iesirea din dezbateri ca ministrul Justitiei nu poate fi exclus din cercul procedurii numirii procurorilor si este esentiala respectarea Constitutiei.

"Aceasta varianta schimba situatia existenta. Pur si simplu este vorba de o solutie tehnica, atata vreme cat insa ministrul Justitiei face propunerile mi se pare normal ca sa spunem ca varianta pastreaza cel putin in parte procedura. Si normal ca ministrul Justitiei sa faca aceste propuneri pentru ca are responsabilitatea functionarii Ministerului Public", a declarat Catalin Predoiu.

El a apreciat ca textele constitutionale nu au impact cu privire la numirea procurorilor de catre presedinte, deoarece legea fundamentala stabileste clar competentele CSM in ceea ce priveste cariera magistratilor, un argument adus chiar de senatorii in timpul dezbaterilor.

Modificarile au fost aduse Legii 303 pe 2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Propunerea urmeaza sa fie dezbatuta in plenul Senatului, for decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.