Romania s-a angajat in cadrul mecanismului de cooperare si verificare al Comisiei Europene sa nu modifice procedura de numire si revocare a procurilor-sefi DNA si DIICOT, autoritatile romane fiind "perfect constiente" de aceasta cerinta, a declarat pentru NewsIn Mark Gray, purtator de cuvant al CE.
"Pozitia noastra a fost consecventa pe parcursul intregului proces, anume ca mentinerea actualei proceduri de numire si revocare a Procurorului General, a procurorilor-sefi DNA si DIICOT se regaseste in obiectivul de referinta (benchmark) nr. 3, care a fost explicat in totalitate si in numeroase ocazii autoritatilor romane, regasindu-se si in toate rapoartele noastre", a spus Mark Gray, referitor la proiectul de modificare legislativa adoptat de comisia juridica a Senatului Romaniei, prin care procedura de numire si revocare a procurorilor ar urma sa fie schimbata.

Intrebat daca incalcarea acestui obiectiv de referinta va duce la activarea clauzei de salvgardare, Gray a spus ca "autoritatile romane sunt perfect constiente de acest benchmark si de ce le-am cerut sa faca. Suntem vigilenti, mai ales ca in luna august au fost luate mai multe decizii, unele dintre ele interimare, si vom urmari atent cum se vor finaliza acestea", a adaugat Gray, facand referire la propunerea ministrului Justitiei de a-l inlocui pe procurorul-sef DNA Daniel Morar cu fostul sau consilier Monica Serbanescu. Propunerea urma sa fie discutata joi si de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), avizul fiind insa consultativ, dupa care ea trebuie aprobata sau respinsa motivat de catre presedintele Traian Basescu.

Potrivit proiectului adoptat de comisia juridica, procurorii-sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului ICCJ ar urma sa fie numiti de CSM, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori a CSM, elimininandu-l astfel din ecuatie pe presedintele tarii. In prezent, numirea sefilor DNA, DIICOT si ai Parchetului ICCJ este facuta de catre presedinte la propunerea ministrului Justitiei. Proiectul legislativ trebuie adoptat de plenul Senatului.

In schimb, conform obiectivului de referinta numarul trei, Comisia Europeana solicita Romaniei "continuarea seriei de anchete profesioniste si impartiale in cazuri de coruptie la nivel inalt si asigurarea stabilitatii legislative si institutionale a cadrului anticoruptie, in special prin mentinerea procedurii actuale de numire si revocare a Procurorului General al Romaniei, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General", se arata in toate cele 3 rapoarte CE privind justitia romana publicate de la aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.

Neindeplinirea unuia sau mai multora din cele patru obiective de referinta poate duce la activarea clauzei de salvgardare prin care sentintele romanesti nu ar mai fi recunoscute in spatiul UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.