Ambasada din Spania a inceput pregatirile pentru alegeri, insa noua lege electorala afecteaza multi romani de peste hotare care doresc sa voteze, dar nu au domiciliul stabil in Spania, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn Maria Ligor, ambadasadoarea Romaniei la Madrid.
"Procesul de pregatire pentru organizarea alegerilor a inceput deja. Ministerul de externe impreuna cu ambasada au inceput sa desemneze potentialele centre de votare. Noi am trimis deja propunerile noastre si acestea urmeaza sa fie aprobate. Ne-am propus sa marim numarul de sectii de votare", a explicat Maria Ligor, care de doi ani se afla la conducerea ambasadei din Spania, tara unde oficial sunt inregistrati 750.000 de romani, numarul lor real fiind estimat insa la peste un milion.

Ligor a semnalat insa o problema esentiala cu care se confrunta romanii plecati peste hotare si care doresc sa voteze la 30 noiembrie, cand vor avea loc alegerile parlamentare. "Problema principala care a aparut in legatura cu alegerile din noiembrie este posibilitatea de a participa efectiv la vot. Asa cum prevede legea, numai cei care au domiciliul permanent in Spania pot vota, ceea ce inseamna un numar foarte mic de romani", a atras ea atentia .

Ambasadoarea a explicat ca foarte putini cetateni romani renunta la domiciliul din tara si obtin un domiciliu in Spania. "Este o chestiune tehnica ce produce efecte serioase si afecteaza multa lume care doreste sa participe la vot", a accentuat diplomatul roman.

"Nu poti sa lasi deoparte atat de multi votanti. Acum se cauta solutii astfel incat si cei care au rezidenta legala si un domiciliu care nu este permanent sa poata participa la vot", a spus Maria Ligor.

In ceea ce priveste informarea cetatenilor despre schimbarea legii electorale si modalitatea de votare, Ligor crede ca responsabilitatea revine in buna parte si partidelor politice, nu numai ambasadei.

"Ei trebuie sa isi atraga votantii si din acest punct de vedere si am remarcat un interes crescut al politicienilor pentru Spania. Cred ca e o evolutie pozitiva si nu trebuie neglijat ca romanii din Spania sunt foarte conectati la realitatea din Romania", sustine ambasadoarea Romaniei la Madrid.

Consulate noi la Bilbao, Zaragoza, Ciudad Real si Almeria

Maria Ligor a spus ca in cei doi an de mandat de pana acum a parcurs etape diferite in activitatea ei diplomatica: in primul an s-a concentrat pe organizare - o noua fata a ambasadei, o noua relatie cu comunitatea, stabilirea contactelor cu mediul spaniol -, iar in cel de al doilea an accentul a fost pus pe activitatea consulara.

In ceea ce priveste imbunatatirea activitatii consulare, ea a obtinut deschiderea a patru noi consulate in Spania, in zone in care traiesc foarte multi romani. "Devenise imperativ sa acceleram schimbarile astfel incat sa oprim o criza majora. Cel mai important proiect a fost deschiderea de noi consulate in Spania. Am reusit sa obtinem acordul spaniolilor pentru patru noi consulate, iar pentru trei dintre ele suntem in etapa avansata si pregatim deschiderea", a afirmat diplomatul roman.

Astfel, in cel mai scurt timp se va deschide un consulat general la Bilbao, pentru nordul Spaniei, apoi la Zaragoza, Ciudad Real, in centrul Spaniei, si la Almeria, unde va fi un birou consular dependent de consulatul de la Sevilla.

Efectele moratoriului sunt limitate, iar romanii pot obtine usor autorizatia de munca

Asa cum s-a intamplat si la sfarsitul lui 2007, Spania ar putea decide si anul acesta sa mentina moratoriul privind accesul pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari, in conditiile cresterii somajului in aceasta tara. Maria Ligor asigura insa ca afectele acestui moratoriu sunt limitate si ca masura nu este o restrictie in sine, imigrantii putand sa obtina cu usurinta autorizatia de munca.

"In ultima vreme, semnele unei dezaccelerari economice in Spania au fost din ce in ce mai mari si mai evidente si pe acest fond de criza economica si de crestere a somajului, care afecteaza indeosebi sectorul constructiilor, decizia de ridicare a moratoriului va depinde, ca si cu un an in urma, de consultarile pe care Guvernul le va avea cu sindicatele. Ori, in acest context, s-ar putea sa existe o presiune asupra Guvernului sa amane aceasta decizie de ridicare a restrictiilor", a explicat ambasadarea Romaniei.

Pe de alta parte, efectele acestui moratoriu "sunt limitate", a asigurat ea.

Ambasadaorea Romaniei la Madrid crede ca numarul romanilor din Spania s-a stabilizat. "Avem o prezenta de 750.000 de romani inregistrati la primariile spaniole, iar dintre acestia aproape 300.000 lucreaza cu forme legale. Daca se inregistreaza o crestere statistica, atunci acest lucru reflecta numai iesirea la suprafata a celor care deja se aflau in Spania fara forme legale", a afirmat Maria Ligor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.