Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a declarat marti ca realizarile economice raportate de Guvern nu corespund realitatii, adaugand ca la o analiza atenta se observa ca este vorba de o crestere economica "facuta pe datorie".
"Cum tot ii plac lui automobilele, pot spune ca primul ministru conduce la vale o masina fara frane si spune<<uite ce viteza am prins>> fara sa-i pese ce se va intampla cand nu va mai fi el la volan", a spus Videanu.

Liderul PD-L a apreciat ca nivelul cresterii economice fara precedent este sustinut doar de cifre. "La o analiza economica atenta observam ca este o crestere facuta pe datorie, iar inflatia este mai mare decat cresterea economica", a precizat prim-vicepresedintele democrat-liberal.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 195,764 miliarde lei (53,33 miliarde euro) in primul semestru din acest an, in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare, arata estimarile INS.

In trimestrul al doilea, PIB a fost de 109,019 miliarde lei (29,85 miliarde euro), in crestere cu 9,3% fata de perioada similara din 2007, de asemenea un ritm record pentru intervalul aprilie - iunie in anii postrevolutionari, potrivit datelor preliminare publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS). Altfel, cresterea economica nu a mai depasit 9% din ultimele trimestre ale anului 2004.

Pentru intervalul aprilie - iunie 2008, analistii chestionati de NewsIn estimasera cresterea economica intre 8% si 8,5%.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, pe 21 august 2008, ca produsul intern brut al Romaniei a crescut cu aproape 9% in al doilea trimestru al acestui an, avansul din prima jumatate a anului fiind de 8,6%, potrivit unor date statistice preliminare.

"Cresterea economica nu a mai atins acest nivel din perioada comunista, insa nu putem face o comparatie cu cifrele de atunci, deoarece se foloseau alti indicatori", explica, la acea data, Vosganian.
In primul semestru al acestui an, PIB-ul a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro), in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, si tot cu mult peste asteptarile pietei.

Anul trecut, produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro) in crestere cu 6% fata de cel din 2006.

Detalii privind evolutia PIB in primul semestru din 2008 si despre principalele elemente componente ale acestuia vor fi prezentate de INS in cadrul conferintei de presa de joi, 11 septembrie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.