Presedintele Basescu le-a spus membrilor corpului diplomatic roman cu ocazia "Reuniunii anuale a diplomatiei" ca prioritatile fundamentale ale Romaniei raman NATO si UE, seful statului acuzand "incompetenta" autoritatilor de la Bucuresti in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene alocate infrastructurii
  • Basescu: "Se termina anul 2008 fara sa fi lansat niciun program de constructii de autostrazi, ceea ce ridica o mare problema, care nu este a Bruxelles-ului, ci a Romaniei"
Presedintele Traian Basescu le-a cerut ambasadorilor romani sa promoveze in statele UE ideea ca Romania si-a propus ca monitorizarea pe justitie sa fie ridicata in iulie 2009, remarcand ca Guvernul si Parlamentul au probleme in intelegerea realizarii acestui obiectiv, potrivit NewsIn.

"As vrea ca toti diplomatii din statele UE sa consacre in capitalele unde sunt acreditati ideea ca Romania si-a propus ca obiectiv incetarea monitorizarii in vara anului viitor. Asta inseamna doua etape-un raport intermediar bun care sa creeze postamentul de pe care raportul din iulie 2009 sa propuna incetarea monitorizarii pentru Romania", le-a spus Basescu, marti, la Palatul Cotroceni, diplomatilor romani. Seful statului a precizat ca monitorizarea nu este un lucru pe care l-a impus UE ci pe care Romania l-a asumat ca pe o conditie din intrare in Uniune la 1 ianuarie 2007.

"Desi raportul indica foarte precis care sunt problemele pe care le avem de rezolvat se pare ca inca avem probleme in intelegerea pe plan intern in realizarea obiectivelor, pentru ca, dumneavoastra trebuie sa stiti, a fost o discutie la Cotroceni cu toate partidele, eu am avut discutii cu toate institutiile care au responsabilitati in imbunatatirea raportului pe justitie, toate au acceptat obiectivul", a spus Basescu, remarcand ca, "din pacate actiunile din politica interna, fie ca ne referim la cele ale Guvernului, fie ca ne referim la cele ale Parlamentului au atacat chiar lucrurile pozitive din raport, si nu prin declaratii ci pur si simplu prin actiuni".

Seful statului le-a spus diplomatilor ca spera ca, in perioada urmatoare, clasa politica din Romania sa se solidarizele cu obiectivul asumat, acela de a scapa de monitorizarea pe justitie in vara anului viitor. "Pe cei de acasa trebuie sa-i convingem in continuare de necesitatea de a respecta observatiile si constatarile facute de expertii Comisiei Europene", a aratat Basescu.

In cadrul aceleiasi reuniuni, Basescu a mai acuzat incompetenta autoritatilor in privinta absorbtiei fondurilor alocate infrastructurii.

Seful statului le-a spus diplomatilor romani ca, in momentul de fata nu este "nimic nou sub soare in politica externa romaneasca", directiile principale stabilite la inceputul ultimilor ani ramanand valabile, si ca singurul cuvant de ordine in actiunile diplomatice ramane "consecventa", pentru ca Romania sa ajunga la o deplina credibilitate. Basescu a remarcat ca Romania se bucura de din ce in ce mai multa credibilitate si predictibilitate, iar acest lucru este "cel mai mare castig al ultimilor ani".

"NATO si UE raman prioritatile noastre fundamentale; prin prezenta NATO ne asiguram securitatea, pentru ca nu putem vorbi de dezvoltare fara securitate, iar prin prezenta noastra in UE vorbim in primul rand despre intregrarea intr-un sistem economic performant care incepe sa dea rezultate si in viata de zi cu zi a romanilor", a spus seful statului.

"Ramane o mare problema, am intrat la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europena si nu am reusit sa tragem niciun euro destinat constructiei de autostrazi. Se termina anul 2008 fara sa fi lansat niciun program de constructii de autostrazi, ceea ce ridica o mare problema, care nu este a Bruxelles-ului, ci a Romaniei", le-a spus Basescu diplomatilor romani. "Sigur, este un aspect ce tine pur si simplu de Romania, de incompetenta, altfel spus", a conchis seful statului.

Basescu a precizat ca Romania are un obiectiv in a-si consolida, in cadrul NATO, relatiile bilaterale cu Statele Unite, iar in cadrul relatiei cu Uniunea Europeana, Romania trebuie sa se preocupe de absorbtia fondurilor, din cele 5,5 miliarde de euro alocate de UE pentru infrastructura tarii noastre nefiind accesat "niciun euro", nici la ora aceasta nefiind niciun test de fezabilitate realizat si niciun caiet de sarcini gata de a fi scos la vanzare.

"Merg bine proiectele de mediu, ceea ce este incurajator, dar accentul trebuie sa se indrepte pe infrastructura, este un aspect ce tine pur si simplu de Romania si va trebui sa derulam un efort care sa ajute recuperarea programelor de constructie autostrazi si modernizare a cailor ferate din bani comunitari", a aratat Basescu.

In ceea ce priveste SUA, Basescu a apreciat "parteneriatul special pe care il avem cu Statele Unite, care a depasit faza de parteneriat politic si militar si a care devenit in ultima perioada un puternic parteneriat economic". Seful statului a precizat ca ramane prioritara consolidarea relatiilor bilaterale cu China, iar parteneriatul strategic cu Coreea de Sud, India, si Japonia raman prioritati de politica externa care nu au ca scop doar parteneriatul politic ci si parteneriatul economic.

Pe de alta parte, Basescu a spus ca, in ceea ce priveste Rusia ramane un efort al Romaniei ca, in relatia bilaterala sa existe o "pragmatizare si, pe cat posibil chiar o depolitizare a ei si sa ramanem in zonele de interes". "Regional, Rusia este un jucator extrem de important si din punctul asta de vedere dam egala atentie relatiei cu Turcia, un alt actor regional extrem de important", a declarat seful statului, care a cerut tuturor diplomatilor sa adopte, fara echivoc, o pozitie de sustinere fata de intergrarea Turciei in UE, atunci cand aceasta va indeplini criteriile stabilite de Uniune.

"Regional, avem cele doua zone de interes maxim: Balcanii de Vest si Marea Neagra. In ceea ce priveste Balcanii de Vest si eforturile noastre au contribuit la upgradarea relatiilor noastre intre statele din Balcanii de Vest cu NATO, toate fiind in acest moment la stadiul de dialog intensificat", a spus Basescu, adaugand ca Serbia a primit constant si va primi in continuare sprijinul Romaniei pentru a ajunge din urma celelalte tari din regiune in ceea ce priveste relatiile cu NATO.

Basescu le-a vorbit diplomatilor si de situatia de la Marea Neagra, care confirma previziunile Romaniei cu privire la situatia conflictelor inghetate si a precizat ca analizele facute in urma turneului in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia au dus la concluzia ca atat Romania cat si structurile din care face parte trebuie sa dea evenimentelor din Caucaz si regiunii in ansamblul ei, o atentie sporita, "macar post-eveniment, daca nu a existat capacitatea de a preveni". Basescu si-a exprimat ingrijorarea fata de posibilitatea repetarii conflictului georgian in Transnistria, motiv pentru care a acordat o atentie deosebita evenimentelor din Caucaz.

Presedintele a aratat ca proiectele alternative de energie raman realizabile si in conditiile situatiei din Georgia, iar in acest context este de maxima importanta relatia cu Azerbaidjanul, care, alaturi de statul georgian, reprezinta o punte intre Marea Caspica si zona Marii Negre. Basescu a subliniat importanta faptului ca Azerbaidjan sa aiba in continuare o pozitie deschisa fata de aceste proiecte energetice.

  • Comanescu: "As vrea sa vad de la voi mai multe evaluari si analize"

Ministrul de externe Lazar Comanescu a declarat marti cu ocazia "Reuniunii anuale a diplomatiei" ca isi doreste sa vada mai multe evaluari si analize legate de posibilitatile prezentei economice strategice a Romaniei in tarile in care ambasadorii romani isi desfasoara activitatea.

"Am o doleanta pe care am exprimat-o si in alte randuri si care a fost partial neimplinita", li s-a adresat seful diplomatiei romane ambasadorilor si consulilor prezenti in sala. "As vrea sa vad de la voi mai multe evaluari si analize", a spus ministrul, referindu-se la oportunitatile pe care ambasadorii trebuie sa le valorifice in ceea ce priveste prezenta economica strategica a Romaniei pe piete cat mai diversificate, cum ar fi spatiul african, cel asiatic sau Rusia.

"In MAE se simte nevoia de un mai mare aflux de analize privind reprezentarea intereselor economice in tarile unde va desfasurati activitatea", a mai spus ministrul de externe, care este de formatie economist si de la inceputul mandatului a anuntat acordarea unei atentii sporite acestui aspect.

"M-as bucura sa citesc in rapoartele dumneavoastra sintetice la sfarsit de an, cel putin un obiectiv economic de substanta atins in anul care s-a scurs, un obiectiv rezultat din atitudinea dumneavoastra proactiva. Va sugerez sa va fixati inca de pe acum pentru 2009 cate un proiect major in sfera economica a relatiilor bilaterale, pe care le monitorizati impreuna cu colegii din centrala", a explicat Comanescu.

"Imi doresc sa dovediti capacitatea de a influenta politici economice, nationale sau multilaterale, in statele sau pe langa organizatiile internationale unde sunteti acreditati, pentru realizarea obiectivelor noastre strategice economice"
, a spus seful diplomatiei romane.


O buna activitate a diplomatilor trebuie sa ia in considerare si interesele oamenilor de afaceri, este de parere Comanescu. "Ar trebui sa va preocupe mult mai mult cum sa veniti in intampinarea nevoilor oamenilor de afaceri", a spus ministrul.

In ceea ce priveste modalitatea in care membrii corpului diplomatic vor participa la sesiunile de discutii din cadrul reuniunii diplomatiei, ministrul de externe a avut si in acest caz sugestii clare: "As vrea sa va valorificati talentul de a emite idei si nu numai de a-i asculta pe cei care se afla la tribuna sau pe cei care au curajul sa isi exprime ideile", a spus Comanescu.

In concluzie, in viziunea lui Comanescu, diplomatia romana, trebuie sa aiba cel putin urmatoarele caracteristici: eficienta, continuitate, consecveta, credibilitate, competivitate si munca in retea.
Lazar Comanescu a justificat si de ce tema reuniunii din acest an este "O economie in expansiune, o diplomatie dinamica". "Cea mai eficienta 'arma' impotriva crizelor si insecuritatii o reprezinta economia", a spus ministrul.

"Noul statut de membru al UE ne ofera oportunitati imense de dezvoltare si afirmare, dar si provocari pe masura. Oportunitatile tin de o serie de avantaje economice care, valorificate, ne vor ajuta sa recuperam din decalajul de dezvoltare ce ne separa de partenerii nostri mai vechi din Uniune", a declarat seful diplomatiei romane.

Comanescu a subliniat importanta pe care o are implicarea Romaniei pe o diversitate de piete straine. "Trebuie sa facem pasul de la tatonarea oportunitatilor la constructia sau reconstructia prezentei economice strategice in spatii precum Rusia si CSI, Africa, Orientul Mijlociu sau America Latina. In egala masura trebuie sa ne propunem sa valorificam mai bine oportunitatile ce deriva din faptul ca multe din aceste tari vad in Romania un partener important in contextul mai alarg al pietei UE", a subliniat ministrul.

  • Tariceanu: "Nu avem nevoie sa practicati o diplomatie de spectacol, dar nici sa fiti spectatori la evolutiile internationale"

"Va cerem sa demonstrati mai multa energie si coeziune, mai mult respect si pasiune pentru ceea ce poate fi in interesul cetatenilor romani. Va cer sa abandonati suficienta si asteptarea pentru a va pune in loc indrazneala, curajul si toata competenta pe care le puteti dovedi. Nu avem nevoie sa practicati o diplomatie de spectacol, dar nici sa fiti spectatori la evolutiile internationale", le-a transmis Tariceanu diplomatilor, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomatiei romane. Premierul a precizat, in acest context, ca sprijinul acordat de Executiv pentru profesionalizarea activitatii diplomatice, pentru modernizarea serviciului consular si pentru cresterea salariilor diplomatilor este "substantial".

Seful Executivului a spus ca Romania s-a prezentat, dupa caderea regimului comunist, ca o tara "modesta, inhibata, complexata, inapoiata" si a propus un proiect national de transformare a Romaniei in a saptea putere economica a Europei. Tariceanu a precizat ca prognozele economice ale Europei si ale Romaniei demonstreaza ca obiectivul poate fi atins pana in anul 2014, daca tendintele de crestere economica ale tarii se mentin.

"Cred ca a sosit momentul sa aratam lumii o alta fata. O tara care sa se prezinte emancipata, ambitioasa, aspirationala si nu in ultimul rand previzibila", a declarat Tariceanu.

Premierul le-a spus diplomatilor ca, pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie ca in perioada urmatoare accentul sa fie pus pe "expansiunea economica in strainatate". "Tendinta de crestere economica accelerata nu se va putea baza numai pe capacitatea de absorbtie a pietei interne. In Romania avem inca o discrepanta intre cerere si oferta, dar ganditi-va ca treptat ajungem catre un nivel de saturatie care va obliga economia romaneasca sa aiba o tendinta de expansiune in exterior", a spus Tariceanu. Premierul le-a mai transmis diplomatilor ca rolul lor este de a sprijin companiile romanesti pentru a captata o amploare regionala.

Seful Executivului a precizat ca trebuie depuse eforturi pentru expansiunea firmelor cu capital romanesc in state precum Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina si in zona Balcanilor de Vest. In ceea ce priveste cooperarea economica la Marea Neagra, premierul a spus ca aceasta trebuie sa depaseasca "epoca generalitatilor si a proiectelor fara fond" si le-a cerut diplomatilor sa promoveze pozitia strategica a portului Constanta ca punct nodal pentru conectarea cu statele din regiunea Caucazului. O alta sarcina trasata de prim-ministru a fost analizarea "directiilor de actiune" cu statele din Orientul Apropiat si Mijlociu, America Latina, Africa, despre care a spus ca nu sunt suficient explorate in privinta oportunitatilor de afaceri, iar in ceea ce priveste China, India, Coreea de Sud, a precizat ca doreste incheierea de parteneriate in plan economic.

Tariceanu a afirmat ca a primit recent un raport privind activitatea birourilor de expansiune economica - pe care a criticat-o in trecut - iar documentul indica un progres.

Premierul a mai spus ca doreste o relatie mai aprofundata a UE cu Republica Moldova - subiect care se va regasi pe agenda urmatorului Consiliu European - si ca evenimentele recente din Georgia au aratat ca actualele formate de negociere nu mai sunt viabile si ca UE trebuie sa preia un rol "proeminent" in solutionarea focarelor de instabilitate.

Calin Popescu Tariceanu a criticat activitatea diplomatilor si la Reuniunea anuala a diplomatiei romane de anul trecut, in aceeasi termeni. Atunci premierul le-a cerut ambasadorilor romani sa renunte la o atitudine pasiva si complezenta in indeplinirea misiuniilor si sa respecte in cariera lor, dar si in viata privata, o serie de reguli care tin de rigoare, profesionalism si seriozitate. Cu acea ocazie a criticat si activitatea birourilor de expansiune economica, avertizand ca personalul din aceste structuri va fi schimbat.

  • Geoana: "De Republica Moldova se ocupa acum Polonia si Suedia!"
Mircea Geoana, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, i-a reprosat marti ministrului de externe Lazar Comanescu ca Romania "a fost exclusa" din discutiile la nivel international despre R.Moldova.

"De Republica Moldova se ocupa acum Polonia si Suedia!", a declarat Mircea Geoana referindu-se la platforma de cooperare regionala Parteneriatul Estic. Romania sustine o structura asemanatoare, Sinergia Marii Negre, dar despre care unele voci europene spun ca este ineficienta.

"Domnule Comanescu, nu avem voie ca acest lucru sa se intample, nu avem voie ca Romania sa fie exclusa din discutiile care privesc R. Moldova", a atras atentia Mircea Geoana, in cadrul discursului rostit cu ocazia reuniunii anuale a diplomatiei romane.

Senatorul PSD a reprosat ca Romania nu e implicata nici in formatul "5+2", in care se negociaza o solutionare a conflictului transnistrean si din care fac parte R. Moldova, Transnistria, Ucraina - ca parti implicate, Rusia si OSCE ca mediatori si, in calitate de observatori, SUA si UE.

"E o tema sensibila si delicata, de o importanta majora pentru Romania"
, a mai atras atentia preesdintele Comisiei de politica externa.

In plus, Geoana a sugerat ca Romania sa nu fie "punctul terminus al Europei", nu granita de Est a Vestului, ci o punte, o platforma.

Mircea Geoana a mai afirmat ca in urmatorul Guvern ar trebui infiintate un post de ministru pentru UE si un post de emisar pentru Caucaz.

Ministrul de externe Lazar Comanescu i-a raspuns lui Geoana ca in organigrama MAE au fost deja create doua posturi de reprezentanti speciali, unul pentru cooperare regionala si altul pentru problematica energetica.

Mircea Geoana nu a fost de acord nici cu tema aleasa de organizatorii evenimentului. "Poate ca tema de anul trecut care isi propunea stabilirea unei directii a politicii externe pentru urmatorii zece ani ar trebui sa fie o tema recurenta", a mai spus senatorul. "Sigur, si economia e importanta, dar e si mai impotant sa acordam o atentie sporita ordinii globale care se reaseaza si pozitionarii Romaniei in acest context", a spus senatorul Mircea Geoana, in replica la discursurile lui Calin Popescu-Tariceanu si Lazar Comanescu, care nu s-au abatut de la tematica reuniuniunii: "O economie in expansiune, o diplomatie dinamica".

"Nu functionarii din ambasade vor atrage investitii proaspete in Romania", a subliniat Mircea Geoana. "Mi-as dori sa fim mai realisti si mai putin exuberanti in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei", a mai comentat Geoana, care nu a ezitat sa aminteasca cifrele pe care le-a lasat "mostenire" guvernul PSD.

Mircea Geoana declarat ca prioritatea MAE ar trebui sa fie "pozitionarea intereselor Romaniei intr-un context regional". "Pe plan regional, Romania este marele anonim", considera Geoana, sustinand ca niciuna dintre initiativele autoritatilor de la Bucuresti nu a avut consistenmta si continuitate pe plan international.

Senatorul a amintit in acest context de initiativa lui Emil Constantinescu din 1997, de a crea trilaterale Romania - Polonia - Ucraina. "Aceasta a fost o initiativa laudabila, acesta este adevaratul triunghi de forta din regiune, dar ce s-a ales de el? Unde sunt initiativele noastre si ce consecinte au avut?", s-a intrebat critic presedintele Comisiei pentru politica externa.

Un alt punct vulnerabil al MAE si al Guvernului evidentiat de Geoana a fost "neadaptarea la situatia de a fi necesara protejarea intereselor a celor peste doua milioane de romani care muncesc peste hotare".

In perioada 2-3 septembrie are loc reuniunea anuala a diplomatiei romane sub deviza "O economie in expansiune, o diplomatie dinamica" si isi propune realizarea unui bilant obiectiv al activitatii Ministerului de Externe. In programul reuniunii sunt prevazute un numar de sase sesiuni plenare si patru ateliere de lucru. Numarul de participati la lucrarile conferintei va fi de peste 400 de persoane. In deschiderea reuniunii au vorbit ministrul de externe Lazar Comanescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, senatorul Mircea Geoana, presedintele Traian Basescu si prin transmisie video din Franta Jean-Pierre Jouyet, secretar de stat pentru afaceri externe. In afara corpului diplomatic roman, la deschiderea lucrarilor au mai participat, printre altii, si Adrian Nastase, Mihai Razvan Ungureanu, Emil Constantinescu si Petre Roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.