Tribunalul Bucuresti a amanat primul termen al procesului lui Dan Voiculescu cu CNSAS, deoarece judecatorul care a primit dosarul nu are certificat ORNISS, presedintele sectiei de contencios-administrativ urmand sa desemneze un alt magistrat pentru acest caz, anunta NewsIn.
Dan Voiculescu a fost reprezentat in instanta tot de deputatul Sergiu Andon, dar si de avocatul Calin Zamfirescu, socrul ministrului justitiei, Catalin Predoiu.

Andon a afirmat ca este discutabila procedura de a cere judecatorului sa aiba certificat ORNISS (de acces la informatii clasificate), avand in vedere ca dosarul a ajuns deja in spatiul public.

La Tribunalul Bucuresti a inceput astazi procesul in care CNSAS cere recunoasterea lui Dan Voiculescu drept colaborator al Securitatii, decizia fiind doar de competenta judecatorilor dupa ce legea Consiliului a fost declarata neconstitutionala in urma exceptiilor invocate chiar de avocatii liderului PC.

Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis, prima data in iunie 2006 si apoi definitiv in august acelasi an, ca Dan Voiculescu a fost colaborator al Securitatii ca politie politica. Este vorba despre note informative in care acesta si-ar fi turnat rude care voiau sa fuga din tara, colegi de studentie si, mai apoi, colegi de serviciu.

Voiculescu a contestat decizia Consiliului. Dar, pana in iunie 2007, cand dosarul a fost trimis la Curtea Constitutionala, procesul deschis la Curtea de Apel Bucuresti a constat mai mult in amanari, avocatii lui Voiculescu cerand inclusiv secretizarea sedintelor de judecata.

Cand dosarul a ajuns in 2008 la Tribunal, s-a aflat, insa, ca omul de afaceri a recunoscut, in vara lui 2006, la audierile CNSAS, ca dadea informatii despre cetateni straini, fiind “obligat” sa-si castige astfel painea. Chiar si pseudonimul Felix a fost recunoscut de Voiculescu la audierile de la CNSAS, potrivit documentelor depuse la Tribunalul Bucuresti. “Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior”, se arata in documentul ce contine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS.

Exceptiile invocate la Curtea de Apel in procesul Voiculescu de catre deputatul Segiu Andon au dus, in cele din urma, la schimbarea legii CNSAS. Astfel, dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la Tribunal, dupa ce legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala. In prezent, Tribunalul Bucuresti a devenit prima instanta de judecata care se poate pronunta asupra unei eventuale colaborari cu politia politica, pana acum deciziile fiind luate de CNSAS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.