Comisia juridica din Camera Deputatilor a decis ca toti membrii ei sa studieze cele doua dosare ale lui Adrian Nastase pentru care procurorii au cerut aviz de urmarire penala, renuntandu-se astfel la constituirea unei subcomisii, iar procedura va trebui finalizata in doua saptamani, potrivit NewsIn.
Cel care a venit cu propunerea eliminarii procedurii anterioare, respectiv constituirea unei subcomisii de raportori care sa citeasca documentele si sa dea un punct de vedere, a fost pedelistul Petre Ungureanu. El le-a spus colegilor sai ca respectiva subcomisie, insarcinata cu prima sesizare a procurorilor in cazul Nastase, a fost inutila si ineficienta si nu a putut oferi un punct de vedere unitar plenului. "Propun sa puneti la dispozitia tuturor membrilor comisiei documentele si sa stabiliti un termen cat mai scurt ca sa terminam si sa mergem apoi la plen. Si asa am ramas in offside dupa decizia de ieri a Senatului, si asa am primit tot felul de comparatii defavorabile, invocandu-se mereu ca acei juristi au determinat votul din Camera", a explicat el. El a spus ca, oricum votul din comisiei si din plen e politic, asa ca ar fi mai bine ca fiecare deputat jurist sa aiba acces la dosare.

Presedintele comisiei, Sergiu Andon, PC, a spus ca nu este de acord cu aceasta propunere pentru ca un subgrup, spre deosebire de toata comisia, ar putea fi responsabilizat mai usor sa-si faca treaba. El a adaugat ca un grup de lucru ofera macar o sinteza, in timp ce lipsa acestuia ar duce la cumularea unor opinii individuale. In plus, conservatorul s-a plans ca deputatii juristi ar putea fi indisciplinati si sa vina cu argumente ca n-au avut timp destul sa citeasca dosarele.

Nici pesedistii nu s-au aratat de acord, vicepresedintele comisiei, Florin Iordache, propunand in schimb extinderea subcomisiei si ca fiecare partid sa propuna cati membri vrea sa citeasca cele doua dosare. El a mai spus ca oricum, deputatii juristi au avut posibilitatea de a studia dosarele si de a-si exprima un punct de vedere individual, chiar daca nu faceau parte din grupul de raportori.

Ungureanu a explicat ca, dand posibilitatea fiecarui deputat din comisie sa-si spuna punctul de vedere in functie de competentele juridice proprii, fiecare va avea raspundere personala fata de acest subiect. Propunerea lui Ungureanu s-a bucurat si de sprijinul liberalilor, care au admis si ei ca acel colectiv ar putea intarzia lucrarile.

La final, propunerea lui Ungureanu a fost adoptata cu sapte voturi pentru (PD-L si PNL), cinci impotriva (PSD) si o abtinere, a lui Andon. Juristii vor trebui sa-si exprime punctul de vedere in termen de doua saptamani, pana pe noua sau 10 septembrie, iar grupurile parlamentare pot sa-si exprime punctul de vedere la comisie.

Ungureanu propusese chiar, ca varianta extrema, ca membrii comisiei sa nu studieze deloc documentele, sa recomande automat inceperea urmaririi penale, iar solicitarile procurorilor sa intre in plen chiar in prima saptamana a sesiunii ordinare, insa a renuntat la aceasta initiativa.

De asemenea, deputatii au mai decis ca documentele din dosare sa ramane confidentiale, Ungureanu, deschizand discutia pe acest subiect, s-a plans ca in primul dosar al lui Nastase, rechizitoriul a ajuns in presa de pe site-ul Camerei. Andon a lasat sa se inteleaga ca pedelista Anca Constantinescu ar fi putut fi sursa scurgerii de informatii, intrucat la o zi dupa ce a cerut copii dupa documente si stenogramele sedintelor, parte din informatiile respective au ajuns in ziare. Deputatii juristi au decis, in consecinta, ca sedintele sa aiba ca pana acum caracter nepublic.

Adrian Nastase ramane, deocamdata, singurul ministru-parlamentar care beneficiaza de imunitate penala, dupa ce Senatul a decis marti ca procurorii pot incepe urmarirea lui Codrut Seres si a lui Paul Pacuraru, iar Miron Mitrea a anuntat ca va demisiona din Parlament pentru a putea fi anchetat.

Pe 24 aprilie DNA a sesizat Camera Deputatilor pentru a cere urmarirea penala a fostului lider PSD Adrian Nastase, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in legatura cu fapta de trafic de influenta. Dosarul respectiv se refera la modul in care familia Nastase a dobandit imobilul de pe strada Zambaccian. Pe 13 august, dupa un al doilea vot pe acest subiect, deputatii au respins aceasta solicitare. In aceeasi zi a fost respinsa si cererea de urmarire penala in cazul lui Miron Mitrea. Ca urmare a acestei decizii Miron Mitrea a anuntat ca va demisona la inceputul sesiunii parlamentare de toamna pentru a se pune la dispozitia justitiei. Adrian Nastase a apreciat insa ca votul dat in parlament reprezinta "o solutie politica data unui dosar politic", niciunul dintre acuzatotii sai nedorind "sa se faca dreptate". Mai mult, el a exclus posibilitatea unei demisii.

In acest moment, Camera trebuie sa analizeze alte doua solicitari de la procurori pentru inceperea urmaririi penale a lui Nastase. Astfel, Camera a primit, pe 31 iulie, si sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie-DNA, prin care se solicita inceperea urmaririi penale pentru deputatul PSD Adrian Nastase, in dosarul Matusa Tamara, iar pe 4 august, procurorii au cerut de la Camera Deputatilor un alt aviz, dar pentru dosarul Zambaccian intors de la instanta suprema la DNA.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.