Posibilitatea unirii Republicii Moldova cu Romania la inceputul anilor '90 ai secolului trecut, odata cu proclamarea independentei acestui stat este vazuta si in prezent in mod diferit de reprezentantii conducerii de la Chisinau din acea perioada.
Primul prim-ministru al Republicii Moldova, Mircea Druc, sustine ca in 1991, la adoptarea independentei Republicii Moldova, era sigur ca odata cu disparitia colosului sovietic, teritoriile ocupate in 1940 vor reveni la Romania si impreuna se vor incadra in uniunea statelor europene, informeaza Agerpres.

Mircea Druc a declarat pentru Info-Prim Neo, ca nu stie daca isi dorea in 1991 ca 6 judete din Basarabia sa obtina independenta si sa aiba statalitate. "Am fost si am ramas unionist, fiind sigur ca doar prin unirea cu Romania, R. Moldova va reusi sa depaseasca colapsul economic si politic in care se afla. In acei ani, noi, un grup de intelectuali, ne doream sincer sa reparam catastrofa produsa la 28 iunie 1940 prin pierderea teritoriilor romanesti", a spus el.

"Planul Druc" vs "Planul Snegur"

Potrivit lui Druc, conducerea de atunci a republicii a avut cu totul alte vise. In perioada imediat premargatoare obtinerii independentei existau doua planuri de evolutie a evenimentelor - planul "Mircea Druc", cu revenirea la status-quo din 1918 si reintregirea tarii, si planul "Mircea Snegur" (presedintele de atunci al R. Moldova) - cu intrarea in Comunitatea Statelor Independente cu toate urmarile umilitoare. Fostul prim-ministru de la Chisinau spune ca basarabenii au ales sa-l urmeze pe Snegur, gresind foarte mult si ajungand in situatia deplorabila in care se afla astazi, fara a se intreba de ce balticii au reusit sa faca pasi consecutivi spre Uniunea Europeana, rupand odata pentru totdeauna cu nostalgia fata de URSS. "Moldovenii si-au dorit sa suga la doua vaci, tot ei l-au adus pe Vladimir Voronin la conducere, ca doar nu a venit acesta catarat pe tancurile rusesti", spune Mircea Druc.

Referindu-se la cele mai mari rateuri ale perioadei de dupa obtinerea independentei, fostul premier moldovean a declarat ca aceasta este amendarea capitolului din Constitutie privitor la alegerea presedintelui tarii. El sustine ca un presedinte bun este acela pe care l-a ales poporul, iar nu "o gasca din Parlament". Druc ii invinuieste de situatia creata in R. Moldova pe cei 2 presedinti - Snegur si Petru Lucinshi - care, prin actiunile lor, au adus comunistii la putere. Totodata, el crede ca basarabenii nu au verticalitate, fiind manipulati si ingenuncheati, nedorind sa-si dea seama ce pericol prezinta comunistii pentru copiii lor, pentru suveraniatatea, demnitatea, limba lor, pentru insusi viitorul lor.

Pe de alta parte, primul presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, neaga faptul ca scopul declararii independentei la 27 august 1991 a fost unirea cu Romania. El afirma ca aceasta chestiune nu a fost pe ordinea de zi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.