Reprezentantii PC au fost singurii care, in plenul Senatului, au anuntat ca nu vor vota pentru inceperea urmaririi penale a lui Codrut Seres, in timp ce PSD, PNL, PRM si UDMR au susinut ca justitia trebuie lasata sa-si faca datoria, potrivit NewsIn.

Conservatorii s-au aliat fara echivoc colegului Codrut Seres. Primul care a luat cuvantul a fost Corneliu Pascu care a declarat ca acuzatiile de inalta tradare „suna pompos”, dar nu sunt demonstrate, motiv pentru care Seres nu poate fi pus in situatia de a-si dovedi nevinovatia.

„Nu putem sa ne scuzam ca suntem nepriceputi, ca nu putem discerne nevinovatia. A distruge viata unui om e usor”, a afirmat Pascu. Conservatorul s-a referit la „caile spinoase” ale justitiei, la tratamentul „tracasant” de ani de zile care urmeaza sa-i fie aplicat fostului ministru daca se incepe urmarirea penala. „Si Pilat l-a dat pe Iisus pe mana judecatii iudeilor, desi stia ca e nevinovat. Codrut Seres de ce n-ar fi?”, a incheiat Pascu.

Senatorul PC Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei, a criticat raportul Comisiei juridice, spunand ca senatorii juristi au intocmit un material „subtire” si au introdus conceptia ca este nevoie de demonstrarea nevinovatiei in instanta. „E un fel de cosmar al anilor ’50”, a comentat ea. „Concluzia dumneavoastra este neconcludenta. Trebuia sa ne spuneti daca aceste dosare reprezinta o hartuiala politica sau nu”, a insistat Stanoiu.

De cealalta parte, presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a reiterat decizia partidului de a vota pentru inceperea urmaririi penale, atat in cazul lui Codrut Seres, cat si in cazul lui Paul Pacuraru. Liderul peremist s-a referit la raportul Comisiei Europene, facut pe baza unei documentatii care a dat verdicte, dar a admis ca raportul exista, iar Romaniei nu trebuie sa-i fie provocate „necazuri mai mari”. C.V. Tudor nu a uitat sa aminteasca si de alte dosare nerezolvate – Flota, Alro Slatina, Petrom.

In ciuda deciziei de a vota cererea de incepere a urmaririi penale, liderul PRM l-a compatimit pe Codrut Seres, amintind de perioada in care si lui i-a fost ridicata imunitatea. Corneliu Vadim Tudor a povestit despre cele 40 de dosare penale pe care le avea deschise, la un moment dat, motiv pentru care „aproape ingenunchea” pe scarile Parchetului.

“Aveam cinci procese pe zi de calomnie, e foarte neplacut, ai o senzatie de criminal de razboi”, a continuat senatorul. El a adaugat ca, citind referatul DNA, a avut „o emotie”, deoarece documentul i-a semanat cu dosarul sau de urmarire informativa de catre securitate.

Senatorul PNL Norica Nicolai a explicat ca membrii Comisiei juridice nu sunt judecatori, astfel ca nu s-au pronuntat asupra probelor. Nicolai a admis ca acuzatiile sunt „partinitoare si tendentioase”, dar a adaugat ca nimeni nu poate sa nu urmareasca aflarea adevarului.

„Am cerut justitiei sa nu gandeasca partinitor, acesta a fost raspunsul Comisiei Juridice. Nimeni, niciodata, nu trebuie sa se ascunda in spatele Parlamentului, macar noi sa incercam sa dam o sansa justitiei”, a spus senatorul PNL. Nicolai a precizat ca dosarele sunt „o lectie de realitate”, pentru ca arata ca Romania este tara ascultarii telefoanelor si a partizanatului politic. „Singura sansa pentru ei ca oameni politici este sa mearga in justitie, sa se afle adevarul”, a precizat Nicolai, anuntand ca PNL va vota pentru si in cazul Seres, si in cazul Pacuraru.

Senatorul PNL a insistat insa ca o alta lectie a dosarelor este ca Parlamentul „s-a uitat” prea usor la Constitutie si la unele legi, precum Codul Penal, Codul de Procedura Penala, legile sigurantei nationale. „Pentru ca nimeni nu s-a intrebat in ce tara suntem daca un membru al CSAT este invinuit de asemenea fapte?”, a explicat ea.

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, s-a referit explicit la cazul lui Pacuraru si a precizat ca din punct de vedere politic, inceperea urmaririi penale este un „ajutor” dat celui in cauza. El a amintit de „hartuiala” la care au fost supusi si alti fosti ministri, Teodor Atanasiu si Nagy Zsolt, si a aratat ca simpatizeaza cu Seres, dar acesta trebuie sa aiba curajul sa se prezinte la Parchet, cu recomandarea ca dosarul sa se finalizeze intr-un termen rezonabil.

Frunda a vorbit despre necesitatea ca Parlamentul sa legifereze mai bine in domeniul justitiei, pentru ca situatii de abuzuri sa nu mai aiba loc. „Este greseala noastra ca presedintele poate suspenda ministrul daca s-a inceput urmarirea penala”, a explicat el nevoia de noi reglementari, in afara unei revizuiri serioase a Constitutiei. El a adaugat si ca procurorul geneneral, precum si sefii departamentelor de pe langa ICCJ ar trebui sa nu fie nu doar propusi, ci chiar numiti de CSM.

La randul sau, senatorul PSD Doru Ioan Taracila a precizat ca el crede atat in nevinovatia lui Codrut Seres, cat si in aceea a lui Paul Pacuraru si le-a explicat colegilor ca nu trebuie sa fie deranjati ca nu Senatul stabileste vinovatia sau nevinovatia. „Sa lasam acest rol procurorului, justitiei, judecatorului, daca se va ajunge pana acolo”, a precizat el. Taracila a mentionat ca dosarele lui Seres contin peste 30.000 de file de interceptari, iar citindu-le el a trecut de la „indignare la derizoriu”, fiind incluse discutii despre realizarea unor acte normative.

„Cum sa vorbesti de subminarea economiei nationale cand nu ai prejudiciu, de transmitere de secrete cand Parchetul General nu spune un secret transmis”, s-a intrebat Taracila, care a conchis ca totusi este nevoie de solutia „de bun simt”, de a se lasa justitiei rolul de a face dreptate.

Din partea grupului PD-L nu a avut loc nicio interventie in plen.

Plenul Senatului s-a intrunit marti, in sesiune extraordinara, pentru discutarea si votarea cererii de urmarire penala pentru senatorii PNL, Paul Pacuraru, ministru al muncii, si PC, Codrut Seres, fost ministru al economiei. Pentru luarea unei decizii este nevoie de votul a 68 de senatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.