Peste jumatate din electorat ar vota cu Alianta PNL-PD in situatia convocarii alegerilor anticipate, releva un sondaj de opinie realizat, in perioada 8-14 aprilie, de Data Media, la comanda Mediafax si a PRO TV. Conform datelor difuzate ieri, o treime dintre romani sustin organizarea de alegeri inainte de termen si tot cam atatia se declara impotriva (fig. 1). Autorii sondajului mentioneaza ca preferintele de vot trebuie citite in contextul climatului general preponderent favorabil presedintelui Traian Basescu si Aliantei DA.

Astfel, intrebati cu cine ar vota daca alegerile anticipate ar avea loc "duminica viitoare", 61,2% din cei care au spus ca vor merge la urne au indicat Alianta PNL-PD, 26,6% - PSD, 6,7% - PPRM; 3,5% - UDMR, 0,6% - PUR (fig. 2). Chiar daca includem in ecuatie non-votantii si indecisii, suportul pro Alianta ramane consistent - 50,8% (fig. 3).

Din sondaj se mai desprinde faptul ca presedintele Basescu este persoana publica despre care cei mai multi romani au o parere buna (fig. 4), in timp ce Corneliu Vadim Tudor intruneste cel mai mare scor negativ (fig. 5). Sondajul national de tip omnibus a fost realizat pe un esantion probabilistic, stratificat, multistadial, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei.

Volumul esantionului a fost de 1139 persoane, cu o marja de eroare de +/-2,8% (cu o probabilitate de 0,95). Interviurile fata-in-fata au fost efectuate la domiciliul respondentilor, in 89 de localitati urbane si rurale, utilizandu-se 201 puncte de esantionare.

Pareri impartite

Sustinatorii convocarii alegerilor anticipate sunt aproape egali cu adversarii acestei idei. Raspunsurile date la intrebarea privind alegerile inainte de termen evidentiaza doua tabere aproape egale ca pondere: 36,5% cred ca nu ar trebui organizate, iar 33.6% cred ca ar trebui organizate. Un sfert din populatia cu drept de vot (25,8%) spune ca nu poate aprecia daca ar trebui organizate alegeri anticipate, iar 4% nu au auzit de aceasta problema.

Din punct de vedere al distributiei raspunsurilor in functie de profilul socio-demografic al esantionului, impotriva alegerilor anticipate se pronunta mai ales cei varstnici, cei casatoriti si fara copii, cei cu un nivel superior de educatie, angajatii de nivel mediu si superior, cei cu venituri intre 10 si 25 de milioane de lei si cei care locuiesc in Bucuresti.

Cum procedam?

Avand in vedere ca alegerile anticipate se pot organiza numai dupa dizolvarea Parlamentului, autorii sondajului au introdus in chestionar si o intrebare referitoare la situatiile in care se poate dizolva Legislativul. Peste jumatate dintre cei intervievati au spus ca "nu stiu/nu cunosc problema" (57,6%). Numai 17,8% au indicat optiunea corecta - "daca Parlamentul respinge de doua ori la rand investirea unui nou guvern".

In rest, 16,5% cred ca Parlamentul poate fi dizolvat "ca urmare a deciziei presedintelui Romaniei", iar 8,1% in situatia in care "guvernul demisioneaza de doua ori la rand". La intrebarea "Care ar fi perioada potrivita pentru organizarea de alegeri anticipate?", aproape o treime nu s-a pronuntat in aceasta chestiune (31,5% "nu stiu/nu pot aprecia" care ar fi cea mai potrivita perioada). Dintre cei care s-au pronuntat, 19,2% au spus "cat mai repede, (mai-iunie)", iar 16,9% si-au reiterat opinia "nu sunt de acord cu alegeri anticipate", spunand ca nu ar fi potrivita "nici o perioada inainte de 2008".

UDMR si PUR, sub pragul electoral

In situatia convocarii alegerilor anticipate, 50,8% ar vota cu Alianta PNL-PD; 22,1% - PSD; 5,5% -PPRM; 2,9% - UDMR; 0,5% - PUR, in timp ce 8,3% s-au declarat nehotarati, iar 7% nu ar merge la vot. Luand in calcul doar segmentul celor care vor merge la vot , 61,2% ar vota Alianta; 26,6% - PSD; 6,7% - PPRM; 3,5% - UDMR; 0,6% - PUR. Autorii sondajului atrag atentia ca preferintele de vot trebuie citite in contextul climatului general preponderent favorabil presedintelui Basescu si Aliantei DA.

Basescu pozitiv, Vadim negativ

Conform Data Media, presedintele Traian Basescu este persoana publica despre care cei mai multi romani au o parere buna (70%), in timp ce Corneliu Vadim Tudor intruneste cel mai mare scor negativ (48,3% - parere deloc buna).

In ceea ce priveste perceptia pozitiva, Basescu este urmat, in lista de 14 personalitati, de Calin Popescu Tariceanu (62,3%), Theodor Stolojan (61,99%), Mircea Geoana (56,8%), Ion Iliescu (36%), Adrian Nastase (34,2%), Emil Boc (32,6%), Jonathan Scheele (17,2%), Cozmin Gusa (17%), Corneliu Vadim Tudor (16%), Valeriu Stoica (15,5%), Radu Berceanu (14,8%), Ioan Rus (14%), Dinu Patriciu (9,3%).

In topul perceptiei negative, C.V. Tudor este urmat de Adrian Nastase (33,7%), Ion Iliescu (33,5%), Dinu Patriciu (32,7%), Cozmin Gusa (24,6%), Valeriu Stoica (23,5%), Radu Berceanu (22,7%), Ioan Rus (20,1%), Emil Boc (10,3%), celelalte persoane din lista situandu-se sub 10%.

Simpatizantii lui Nastase sunt femei in varsta

De remarcat ca pe seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania Jonathan Scheele nu il cunosc mai mult de jumatate dintre cei chestionati: 46% nu stiu cine este, iar 23,4% nu il cunosc suficient pentru a-si exprima o parere. Profilurile simpatizantilor lui Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu si Theodor Stolojan sunt in mare masura similare.

Cei care au o parere buna in cazul celor trei politiceni au, in mare parte, varste cuprinse intre 20 si 29 de ani, iar majoritatea sunt din mediul urban. O diferenta semnificativa poate fi remarcata in cazul simpatizantilor lui Adrian Nastase, acestia fiind in majoritate femei, 37,3% apartin categoriilor de varsta 60 - 69 de ani, "70 de ani si peste", majoritatea au nivel de educatie sub-mediu si apartin mediului rural, noteaza Mediafax.

In cazul lui Mircea Geoana, cei care au o parere buna despre acesta se apropie mult fie de profilul dominant al simpatizantilor lui Basescu, Tariceanu, Stolojan, fie de profilul celor care il simpatizeaza pe Adrian Nastase, dar, in unele cazuri, simpatizantii lui Mircea Geoana au trasaturi "hibride", releva sondajul. In ceea ce priveste perceptia despre activitatea presedintelui Traian Basescu, 14,8% dintre subiecti au o parere foarte buna, 51,8% au o parere destul de buna, 19,7% - destul de proasta, 5,4% - foarte proasta, iar 8,3% nu stiu, nu pot aprecia sau nu raspund.

Anticoruptia inalta Cotrocenii

Conform sondajului, dintr-o lista de sapte pareri pozitive despre Traian Basescu, 7 din 10 romani sunt de acord ca acesta "este hotarat sa lupte impotriva coruptiei". Peste 50% sunt de acord ca "pana acum, Traian Basescu a dovedit ca este "mana forte" de care are nevoie Romania" (57,9%), ca "pentru ca sustine o mai mare implicare a Romaniei in problemele zonei Marii Negre, Traian Basescu va face ca tara noastra sa joace un rol mai important pe plan extern" (53,4%) si cu faptul ca presedintele "este un bun arbitru in viata politica a tarii" (50,3%). Alte enunturi au fost: "stie sa-si recunoasca greselile" - 49,3% de acord "foarte mult si destul de mult", "umorul si comportamentul sau degajat contribuie la imbunatatirea imaginii externe a Romaniei" - 48,9%, "a stiut sa-si faca o echipa de consilieri valorosi" - 47,6%.

Parere buna despre Tariceanu

Perceptiile romanilor despre activitatea premierului Tariceanu sunt majoritar pozitive: 7,6% au o parere foarte buna, iar 53,6% au o parere destul de buna. Totodata, 20,7% dintre cei chestionati au o parere destul de proasta, in timp ce 4,9% au o parere foarte proasta. Nu stiu, nu pot aprecia sau nu raspund 13,2% dintre subiecti (fig. 6). Conform evaluarii sondajului, "aprecierile pozitive si aprecierile negative ale activitatii prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu au ponderi foarte apropiate celor inregistrate de activitatea presedintelui Traian Basescu".

Si Stolojan ar fi bun

Repondentii au fost intrebati daca Romania ar fi guvernata mai bine daca Theodor Stolojan l-ar inlocui pe Calin Popescu-Tariceanu in functia de prim-ministru. Raspunsurile la aceasta intrebare se pot grupa in trei categorii cu ponderi aproape egale: 33,6% spun "DA, Romania ar fi guvernata mai bine de Stolojan", 33,1% spun "NU, nu ar fi guvernata mai bine de Stolojan", iar 33,3% "nu pot aprecia" daca Romania va fi sau nu mai bine guvernata (fig. 7). Cei care sustin inlocuirea lui Calin Popescu-Tariceanu cu Theodor Stolojan sunt mai ales persoanele intre 40 si 49 de ani, cei casatoriti si fara copii, absolventii de studii superioare, cei cu ocupatii de nivel superior (profesionisti/directori), cei cu venituri mari si foarte mari si bucurestenii, releva sondajul.

Buline negre

In ceea ce priveste enunturile defavorabile despre Traian Basescu (fig. 8), din lista de 10 reprosuri care i se pot aduce lui Traian Basescu, nici unul nu a intrunit o pondere majoritara pe scala acord-dezacord si aproape o treime din populatie este de acord in mare masura cu faptul ca "dorinta lui Traian Basescu de alegeri anticipate ii face pe romani sa-si piarda increderea in Guvernul actual" (32,5%), releva sondajul Data Media.

De asemenea, aproape 3 din 10 romani ii reproseaza lui Traian Basescu faptul ca "nu vrea sa retraga trupele romane din Irak, desi alte tari europene isi vor retrage trupele" (29,8%), dar 30,4% nu au raspuns. Alte enunturi au fost: "pana acum nu a dovedit ca este presedintele romanilor" - 32,5% de acord, "a ascuns modul in care a facut rost de casa din strada Mihaileanu" - 28,1% de acord, "vrea sa suplimenteze fara motiv trupele din Afganistan" - 27% de acord, "a numit persoane in functii importante nu pe baza de merite, ci dupa simpatii personale" - 26,9%, "este lipsit de diplomatie in relatiile cu reprezentantii UE" - 22,9%, "face declaratii si intreprinde actiuni care incalca litera si spiritul Constitutiei" - 21,2% de acord, "nu are o relatie prea buna cu prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu" - 18,1% de acord, "declaratiile sale despre axa Washington-Londra-Bucuresti au influentat negativ relatiile Romaniei cu UE" - 17% de acord.

Optimism

Romania se indreapta intr-o directie buna considera 43,1% dintre subiecti, in timp ce 39,2% cred ca directia este gresita, iar 17,6% nu stiu sau nu raspund la intrebare. Cei care sustin ca tara merge intr-o directie buna se regasesc mai ales in categoria celor cu studii superioare, printre angajatii de nivel mediu si superior, in randurile celor cu venituri de peste 10 milioane de lei, ale celor din mediul urban si ale locuitorilor Capitalei.

Despre cum a evoluat starea generala a Romaniei din decembrie 2004 si pana acum, aproape jumatate din repondenti (49,7%) cred ca a ramas cam la fel ca inainte de alegerile din decembrie 2004, 25,4% cred ca s-a inrautatit, 21,8% ca s-a imbunatatit, iar 3,2% nu stiu sau nu pot aprecia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.