Dupa ce "R.l." a inceput sa puna intrebari in legatura cu multele comisii, comitete, departamente si autoritati care se afla, intr-o forma sau alta, in curtea actualului Guvern, mostenite de la fostul Executiv, Cabinetul Tariceanu a avut o revelatie. In urma acesteia, s-a "nascut" un comunicat de presa, prin care se anunta cu mandrie ca "Guvernul Tariceanu face ordine printre comisii si comitete", intr-un proces de reforma si de birocratizare la nivelul activitatii interministeriale. Care va sa zica, dupa ce "R.l." a inceput sa scormoneasca in "maldarele prafuite" de organisme si autoritati, s-a constatat brusc cat de incarcata si ineficienta este actuala structura... ca sa nu spunem increngatura.

"Guvernul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu considera ca aceasta metoda de a crea o comisie pentru fiecare problema este ineficienta, deoarece duce la o supraincarcare institutionala si la suprapunerea atributiilor", scrie Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, in comunicatul de presa cu pricina. Marinescu recunoaste, de asemenea, ca "unele din organismele interministeriale de acest fel exista doar pe hartie. Nu mai sunt functionale, pentru ca problemele de care s-au ocupat au fost rezolvate".

Ba chiar ne este oferit si un exemplu: Comisia Nationala pentru integrarea Romaniei in NATO, care nu mai are obiect de activitate. Or mai lua membrii ei bani in continuare? Tot ca o revelatie a constatat acum Secretariatul General al Guvernului ca actualul Executiv a mostenit de la Guvernul Nastase 83 de organisme interministeriale, infiintate intre 2001-2004.

Dintre acestea, 55 au luat fiinta prin acte emise de Guvern, iar 28 prin decizii ale primului ministru. Aflati, stimati contribuabili, ca exista Comisia de monitorizare a unor eventuale inundatii, Comisia pentru intocmirea listelor bunurilor culturale nerestituite din tezaurul Romaniei depus la Moscova in perioada 1916-1917, Comisia Nationala pentru Schimbari Climatice si Comisia Nationala de Actiune impotriva Violentei in Sport. Iar enumerarea ar putea continua, fiindca imaginatia fostilor guvernanti in a crea tot felul de comisii si comitete pare sa fi fost fara margini.
I
n total, din 1991 incoace, au fost infiintate nu mai putin de 123 de organisme interministeriale: 92 prin acte normative emise de Guvern, iar 31 prin decizii ale primului ministru.

"Povestea" a inceput pe la mijlocul lunii trecute, cand am adresat Biroului purtatorului de cuvant al Guvernului o solicitare scrisa de a ni se comunica "cate structuri se afla in subordinea sau in coordonarea primului ministru si, respectiv, a Cancelariei primului ministru?".

Ceream atunci, in virtutea principiului transparentei, si numele persoanelor care se afla in fruntea acestor organisme. Zile intregi am fost amanati cu un raspuns, invocandu-se si motivul ca, pentru satisfacerea doleantei noastre ar trebui "impovarati" doi juristi timp de doua zile. Chiar si cand am inceput sa punem intrebari punctuale, referitoare la Comisia Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale (CASPIS), persoanele abilitate nu s-au inghesuit sa ofere raspunsuri, trimitandu-ne la Comisie, adica exact la cei despre care doream sa aflam pe ce cheltuiesc banii publici.

La doua zile dupa aparitia articolului nostru despre CASPIS, ni s-a spus ca ni se trimite raspunsul solicitat (lista cu structuri, adica), impreuna cu un comunicat de presa. Toate ar fi bune si frumoase daca Biroul purtatorului de cuvant nu ar fi gasit de cuviinta sa-si faca publicitate exact cu subiectul cercetat de "R.l.", pe o idee "imprumutata".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.