Toate institutiile juridice ale Consiliului Europei si ale Uniunii Europene vor fi sesizate in aceste zile de catre PSD pentru a reclama Guvernul Tariceanu ca vrea sa politizeze justitia prin intermediul modificarilor legislative avute in vedere de ministrul Monica Macovei.

"Modificarea acestor legi echivaleaza cu incalcarea angajamentelor luate cu Uniunea Europeana. Principalul angajament al fostului Guvern a fost acela de a aplica pachetul legislativ in perioada imediat urmatoare adoptarii acestuia. Ne vedem astfel obligati, in virtutea respectarii Constitutiei Romaniei si a angajamentelor luate de Romania in raport cu institutiile UE, in virtutea calitatii de semnatari ai Tratatului si de membri ai Consiliului Europei, sa sesizam aceste institutii si sa cerem ca actuala legislatie sa fie analizata de experti internationali, asa cum s-a procedat anterior. Ne aflam in fata unei incercari de a schimba sistemul politic din Romania in favoarea unui sistem autoritar", a declarat ieri deputatul PSD Adrian Severin, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului.

PSD va actiona pentru stoparea intentiei ministrului Justitiei si prin parghiile parlamentare, in speta Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), a mentionat Severin. "Am sesizat deja Comisia de la Venetia, demersul urmand a deveni oficial in zilele urmatoare. Vom sesiza, de asemenea, Departamentul pentru Afaceri Juridice al Consiliului Europei, care a oferit asistenta de specialitate la adoptarea legislatiei actuale", a aratat Adrian Severin.

Deputatul PSD a spus ca s-au purtat discutii cu raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, urmand a fi informati comisarul european pentru extindere, Oli Rehn, si comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Fratini. Nu in ultimul rand, PSD va apela la Partidul Socialist European (PES), ai carui reprezentanti se vor afla la Bucuresti incepand cu 10 mai a.c.

Cadru juridic cu expertiza straina

Senatorul PSD Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei, a aratat, la randul sau, ca pachetul de legi din domeniul justitiei a fost elaborat de fosta guvernare dupa ample consultari cu reputati experti internationali, atat din cadrul institutiilor europene, cat si a celor americane. De asemenea, prin revizuirea Constitutiei si prin infiintarea Consiliului Superior al Magistraturii s-a urmarit crearea unui cadru juridic clar de reglementare in acord cu normele europene, precum si limitarea la maximum a imixtiunii politicului in actul de justitie. Prin proiectele de modificare expuse pe Internet de Ministerul Justitiei, aceste scopuri cerute de UE sunt grav afectate, considera Cristian Diaconescu, iar actuala Putere isi asuma un mare risc in privinta obligatiilor asumate de Romania in cursul procesului de aderare la UE.

Pentru o consultare interna si europeana s-a declarat si presedintele PSD Mircea Geoana. "Noi nu cerem decat ca, inainte sa adoptam in Parlament, prin ordonanta de urgenta, un pachet de legi atat de important, sa putem sa procedam la masurile obligatorii de consultare interna si europeana", a declarat Geoana.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.