Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au intalnit ieri dupa-amiaza pentru a discuta o serie de subiecte delicate. In urma cu zece zile premierul Calin Popescu Tariceanu recunostea ca la intalnirea respectiva se va discuta daca sa se opteze pentru alegeri anticipate, restructurare sau remaniere a Guvernului.

Ieri, mai multi lideri ai celor doua partide sustineau ca acum sunt alte prioritati si ca nu se pot discuta astfel de subiecte.

De pilda, liderul PD, Emil Boc, pare a fi incapabil sa decida daca formatiunea pe care o conduce doreste sau nu organizarea alegerilor anticipate. Pentru a evita sa emita vreun punct de vedere diferit de opinia presedintelui Traian Basescu, Emil Boc a declarat ca "decizia organizarii alegerilor anticipate apartine factorilor de decizie". Mai precis, liderul democratilor sustine ca doar presedintele Basescu si premierul Tariceanu pot hotari in privinta anticipatelor.
In ce priveste colaborarea actuala a Aliantei D.A. cu PUR, Boc a apreciat ca "nu exista motive de disputa imediata". Iar in aceste conditii nici o eventuala remaniere guvernamentala nu constituie o tema prioritara.

Iar PUR nu se da dus de la guvernare. Adica vrea... orice, numai anticipate nu! Liderul PUR Dan Voiculescu a strigat ieri, ca din gura de sarpe, intr-o conferinta de presa ca partidul pe care il patroneaza nu va iesi de la guvernare chiar daca... oamenii pe care ii are in Guvern vor fi eliminati in urma unei eventuale remanieri (!?).

"Nevinovatul" Voiculescu a avansat din nou ideea ca PUR nu prea este interesat de functii, ci de stabilitatea politica. "Nu am intrat la guvernare pentru posturi, ci pentru stabilitate politica... Daca vor fi restructurate posturile PUR din Guvern, nu vom provoca o criza politica prin iesirea de la guvernare", a declarat Voiculescu. El a tinut sa-si arate "curatenia morala" in care balteste: "Dupa alegeri am fost de acord sa sprijinim, din Parlament, un Guvern minoritar PNL-PD, dar partenerii nostri au insistat sa intram la guvernare". Auziti minciuna, mare cat casa!

In alta ordine de idei, liderul PUR a cerut cu putin timp in urma retragerea trupelor romane din Irak. "M-au ignorat total... nu m-a invitat nimeni, nu m-a chemat nimeni", s-a lamentat Voiculescu, care probabil astepta invitatie speciala de la Presedintie pentru a-si expune ideile pretioase. "Este cam neplacut!...", a concluzionat puristul, suparat ca nu-l baga nimeni in seama. Inainte de intalnire liberalii marturiseau ca se tem ca prin discutiile despre restructurare li se intinde de fapt o capcana.

Restructurarea Guvernului insemna schimbarea structurii Executivului, in timp ce remanierea inseamna doar inlocuirea titularilor de portofolii. "Daca vorbim despre o simpla remaniere, presedintele revoca si numeste ministrii la propunerea primului ministru. Daca este vorba de schimbarea structurii Guvernului, modificarea trebuie votata de Parlament si in actualele conditii ne putem astepta la surprize". Ceea ce poate insemna "picarea" Guvernului in Parlament. Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei poate dizolva Parlamentul daca forul legislativ nu voteaza de doua ori la rand Guvernul.

Lucrurile se complica in conditiile in care restructurarea Guvernului ar urma sa insemne, potrivit informatiilor neoficiale, reducerea numarului de persoane care au calitatea de ministri de la 25 la 16 si reducerea drastica a numarului de agentii guvernamentale. Insa, supunerea la votul Parlamentului a unor modificari radicale este riscanta, in conditiile in care reprezentantii unor partide nu vor privi cu ochi buni reducerea feliei de care se vor ocupa.

Pe fondul acestor informatii neoficiale privitoare la suspiciunile reciproce Biroul de Presa al Guvernul a emis un comunicat "lamuritor": "Zvonurile lansate astazi privind remanierea si organizarea de alegeri anticipate sunt nefondate". Oficial nu s-a discutat decat despre inundatii si chestiuni legate de U.E.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.