Social-democratii nu doresc "sub nicio forma" prelungirea mandatului procurorului sef al DNA, Daniel Morar a carui mentinere in functie ar reprezenta "o permanentizare si o acutizare a politizarii actului de justitie", a afirmat presedintele PSD, Mircea Geoana.
"Nu poate sa existe nici o decizie de prelungire a mandatului domnului Morar, sub nici o forma si sub nici un fel de siretlic sau subterfugiu al ministrului justitiei, Guvernului actual, DNA-ului, Parchetului General, presedintelui Romaniei", considera Geoana, potrivit NewsIn.

Liderul social-democrat a precizat ca mandatul sefului Directiei Nationale Anticoruptie trebuie judecat pe baza unui raport al CSM, iar, daca dintr-un astfel de document reiese ca Morar "si-a facut datoria la DNA, trebuie sa continue". "Daca nu si-a facut datoria, pe baza raportului CSM, trebuie sa plece de la DNA", a adaugat Geoana.

"Deci noi credem ca pastrarea domnului Morar pe formule sui generis reprezinta o permanentizare si o acutizare a politizarii actului de justitie. (...) Domnul Basescu si domnul Tariceanu incearca sa tina maneta politica. E ca joi-stickul de la jocurile pe internet, nu vor sa dea drumul de pe maneta politica a justitiei in Romania. Asta de fapt vor sa tina, controlul politic asupra justitiei din Romania", a comentat Geoana.

Presedintele PSD a sustinut, de asemenea, o schimbare a legii in care se prevede modalitatea de numire a sefului DNA, in sensul ca acesta sa nu mai fie propus de ministrul Justitiei, ci de CSM.

Geoana a mai anuntat ca social-democratii vor participa la consultarile de la Cotroceni pe tema justitiei, din delegatia PSD mai facand parte Adrian Severin, Cristian Diaconescu si Victor Ponta.

De asemenea si presedintele Comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai, a declarat ca, in opinia sa, legea ar trebui pusa in acord cu prevederile constitutionale, astfel incat procurorul-sef al DNA sa fie propus spre numire presedintelui de catre CMS, iar nu de catre ministrul justitiei.

"Din punctul meu de vedere, presedintele trebuie sa respecte Constitutia, articolul 134, alineatul 1 – propunerea de numire in functie a procurorului se ia de catre CSM si nu de ministrul justitiei", a afirmat Nicolai. Intrebata daca ar sustine o modificare a legislatiei actuale, presedintele Comisiei juridice a subliniat ca "nu e vorba despre o modificare a legii, ci despre o punere de acord a legii cu principiile constitutionale".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.