Cei aproape 50 de mii de euro cat ar putea cheltui in campanie reprezinta o suma insuficienta pentru unii dintre candidatii la parlamentare, care vor majorarea plafonului de cheltuieli sau cel putin o diferentiere in functie de colegiu si sustin ca exista riscul unui parlament plin de vedete.
Fenechiu: Voi cere conducerii PNL modificarea legii finantarii campaniilor electorale

Presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, a declarat pentru NewsIn ca va propune conducerii partidului sa ia o decizie privind modificarea legii finantarii campaniilor electorale, pentru ca limita impusa prin lege, valabila pentru scrutinuri pe lista, este prea mica pentru votul in sistem uninominal. Potrivit legislatiei in vigoare, valoarea maxima permisa pentru fiecare candidat este stabilita in functie de salariul de baza minim brut pe tara, existent la data de 1 ianuarie a anului electoral, iar pentru fiecare candidat la functia de deputat sau senator este de 350 de salarii de baza minime brute pe tara, adica aproximativ 50.000 de euro.

"Cred ca va trebui facuta rapid o modificare la inceputul sesiunii parlamentare. Sunt convins ca partidele politice vor ajunge la o concluzie in acest sens", a afirmat Fenechiu, care a precizat ca, deocamdata, exprima un punct de vedere personal. Liderul PNL a spus ca anumiti candidati trebuie sa depaseasca un prag de notorietate ceea ce implica si costuri mai ridicate. "Eu chiar nu cred ca este normal ca in Parlament sa ajunga doar acei oameni cu notorietate ridicata din alte activitati, adica artisti, sportivi sau vedete de televiziune. Este nevoie si de alt fel de oameni care sa faca politica", a comentat Fenechiu. El a adaugat ca o campanie "door to door" este imposibil de facut in doua luni, iar toata logistica specifica - publicatii, afisaj, call-center, - este tradusa in sume de bani mai mari decat plafonul actual.

Boureanu: Plafonul actual al cheltielilor e potrivit pentru zonele rurale, nu pentru marile orase

La randul sau, deputatul PD-L Cristian Boureanu a declarat ca, din punctul sau de vedere, suma de aproximativ 50.000 de euro este suficienta pentru orasele mai mici si zonele rurale, dar a admis ca pentru orasele mari o valoare mai potrivita ar fi cea de 100.000 de euro.

Cu toate acestea, democrat-liberalul a tinut sa precizeze ca, desi suma poate fi mica pentru marile orase, totusi nu este neaparat necesara cresterea plafonului, deoarece candidatii se pot pana la urma incadra in aceste cheltuieli.

Modificarea legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale este luata in considerare si de social-democrati, care au anuntat ca, la inceputul sesiunii parlamentare din toamna, vor depune un proiect de lege care sa "limiteze atat sponsorizarile, cat mai ales cheltuielile" si sa asigure transparenta. Cu toate acestea, in Parlament este deja inregistrata o initiativa legislativa a deputatului PSD Valeriu Alexandru Ungureanu, care propune ca plafonul de cheltuieli sa fie de 2.000 de salarii de baza minime brute pe tara, pentru fiecare candidat la functia de senator sau deputat, adica o marire de aproape sase ori a limitei.

Parvulescu: Se poate face o diferentiere intre candidatii pentru Senat si cei pentru Camera

Presedintele APD Cristian Parvulescu crede insa ca, discutand "rezonabil", "motive pentru cheltuieli foarte mari nu sunt", mai ales ca, in zonele rurale, nu este nevoie decat de campanie door-to-door. Din punctul de vedere al liderului Pro Democratia, se poate face o diferentiere intre candidatul pentru Senat si cel pentru Camera Deputatilor, avand in vedere ca un colegiu de Senat este de doua ori mai mare decat unul de Camera. "Suma este rezonabila", a insistat Parvulescu si a adaugat ca nu se justifica cheltuieli mari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.