Povestea unui cardinal care sufera un atac de panica dupa ce este ales Papa, deschide evenimentul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, de la 20.30, la Cinema Studio.

Proiectata pentru prima data in Romania, comedia cineastului italian, Nanni Moretti, premiat cu Palme d’Or pentru „Camera fiului”/ „La stanza del figlio” (2001) a rulat anul acesta in competitia Festivalului de la Cannes.

„Este o poveste inventata: filmul meu este despre Vaticanul meu, despre Conclavul meu, despre cardinalii mei”, spunea Nanni Moretti la Cannes, precizand ca filmul respecta etapele procesului alegerii Papei, insa constructia din jurul lor e fictiune.

In rolul principal, spectatorii il vor vedea pe celebrul actor Michel Piccoli (85 de ani), cunoscut din filme ca „Dispretul”, „Farmecul discret al burgheziei” sau „Marea crapelnita”. Regizorul are si el un rol in film, cel al psihanalistului adus special la Vatican pentru a trata angoasa noului Papa. „Habemus Papam” sunt cele doua cuvinte strigate de la balconul bazilicii „Sf. Petru” din Roma care anunta alegerea unui nou conducator al Bisericii Catolice.

  • Editia a doua a Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc intre 14 si 20 octombrie, la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman. Biletele pot fi achizitionate in avans incepand de luni, 10 octombrie, de la casa de bilete a Cinema Studio.

Incepand de vineri, cateva dintre filmele apreciate sau premiate la recent incheiata editie a Cannes-ului vor rula in premiera la Bucuresti. Printre acestea, „La piel que habito”, in regia lui Pedro Almodovar, „Route Irish”, al lui Ken Loach (ambele distribuite in Romania de Independenta Film), „Le Havre”, de Aki Kaurismäki (premiul FIPRESCI la Cannes 2011), „Elena”, de Andrei Zviaghintev, recompensat cu Premiul special al juriului sectiunii Un Certain Regard, „Arirang”, de Kim Ki-duk (Marele Premiu Un Certain Regard) sau laureatul cu Palme d’Or, „The Tree of Life”, in regia lui Terrence Malick.
Citeste si:
"Dupa dealuri", avanpremiera in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest
"Dupa dealuri", avanpremiera...

La 35 de ani de la premiera lui „Taxi Driver”, laureat cu Palme d’Or in 1976, filmul-cult al lui Martin Scorsese va avea prima proiectie oficiala in Romania, in versiune restaurata.


Totodata, la 10 ani de cand „Marfa si banii”, in regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezentelor la Festivalul de la Cannes a unei noi generatii de cineasti, Les Films de Cannes à Bucarest ii celebreaza pe regizorii romani ai ultimului deceniu. Sub titulatura „De la film de scoala, la film de Cannes”, spectatorii sunt invitati sa (re)vada filmele lui Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujica si sa participe la discutii cu ocazia proiectiilor. Programul va fi organizat in parteneriat cu doua proiecte de educatie cinematografica: Cinema.edu si Education à l’image.
Citeste si:
Les Films de Cannes a Bucarest dezvaluie filmul-surpriza
Les Films de Cannes a...


In primele trei zile de festival, pe 14, 15 si 16 octombrie, proiectiile de filme vor fi urmate de petreceri la Clubul Taranului (str. Monetariei, nr. 3). Incepand cu ora 23.00, Nea Vasile & Taraful de la Marsa (14 octombrie), Nightlosers & Elvis Romano (15 octombrie) si Mambo Siria (16 octombrie) vor sustine concerte pentru spectatorii si invitatii festivalului. Intrarea este libera.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.