Festivalul de film DaKINO, care a ajuns anul acesta la editia cu numarul 20, se va desfasura, incepand din 2011, la Brasov, a declarat luni presedintele evenimentului, Dan Chisu, in cadrul unei conferinte de presa.
Dan Chisu a spus ca editia din 2011 a festivalului se va numi cel mai probabil "20+1". In plus, Chisu a precizat ca a ales sa mute DaKINO in provincie, deoarece a observat ca "festivalurile din orasele mari sunt mai bine sustinute de autoritati", iar Bucurestiul este un oras "plin de evenimente", care concureaza, in prezent, cu DaKINO.

Chisu a mai spus ca, desi DaKINO sarbatoreste anul acesta 20 de ani, editiile recente ale evenimentului nu au fost "foarte glorioase".

Pe de alta parte, actrita Marisa Berenson, care urma sa primeasca trofeul pentru intreaga cariera, luni, la gala de deschidere a Festivalului DaKINO, nu va mai fi prezenta la eveniment, din motive de sanatate, a mai spus Chisu.

Potrivit MEDIAFAX, Festivalul DaKINO se desfasoara intre 22 si 27 noiembrie, la Cinematograful Patria, Sala "Elvira Popescu" si Noul Cinematograf al Regizorului Roman din Bucuresti. DaKINO 20 prezinta intr-o proiectie exclusiva pentru Romania filmul "The Disciple", productie Spania 2010, cu Marisa Berenson in rolul principal.

  • In deschiderea DaKINO, la Cinema Patria, va fi proiectat filmul "127 Hours" de Danny Boyle

Anul acesta, festivalul va celebra 20 de ani de la infiintare printr-o editie speciala, in care ii va reuni la Bucuresti pe castigatorii celor 19 editii anterioare, invitati de-a lungul anilor, membri ai juriilor, colegi de la alte festivaluri de film internationale si distribuitori internationali.

Programul editiei DaKINO 20 va urmari aceasta componenta retrospectiva, prin prezentarea titlurilor care au castigat trofeul DaKINO sau premiul pentru regie, din 1991 pana in 2009, in prezenta regizorilor, dar si a celor mai recente filme semnate de acestia, pentru a oferi publicului posibilitatea de a urmari evolutia in timp a premiantilor.

  • Publicul va vota cel mai bun film din cele premiate in cei 19 ani de festival, acordand astfel trofeul DaKINO 20. De-a lungul timpului, cinci regizori romani au obtinut trofeul DaKINO: Florin Iepan, pentru "Hotel Cismigiu" (1992), Alexandru Maftei, pentru "In fiecare zi e noapte" (1995), Titus Muntean, pentru "O sa fie bine" (1996), Hanno Höfer, pentru "Ajutoare umanitare" (2001), si Radu Jude, pentru "Lampa cu caciula" (2006).
Printre regizorii care vor fi prezenti la Bucuresti in calitate de castigatori ai DaKINO si care au confirmat in timp devenind autori de lungmetraje de succes se numara Jonathan Ogilvie ("This film is a dog", premiul Academiei Catavencu 1996), care isi va prezenta la Bucuresti, in premiera in Romania, cel mai recent lungmetraj, "The Tender Hook" (2008). Un alt invitat este Frederic Pelle ("Des morceaux de ma femme", trofeul DaKINO 2000), care va prezenta "La tete ailleurs" (2010). Acestora li se alatura Ari Bafalouka ("See No Evil", trofeul DaKINO 2002), al carui prim lungmetraj, "Apnea" (2010), a fost inclus in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Salonic 2010.
  • Festivalul include si un concert sustinut de Goran Bregovic, vineri, la Sala Palatului

Prima editie a Festivalului de film al studentilor operatori si regizori DaKINO a avut loc in anul 1991. Printre invitatii festivalului de-a lungul timpului s-au numarat Charlotte Rampling, Cristopher Lambert, Giuliano Gemma, Marisa Berenson, Gaspar Noe, Costa-Gavras, regretatul Anthony Minghella, Hiam Abbass, Bruno Coppola, Emir Kusturica.
Citeste si:
Lungmetrajul "Still Alice" va deschide Festivalul de Film DaKINO
Filmul "Still Alice", in...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.