Dupa doi ani de ancheta, si un raport de 500 de pagini, guvernul Rwandei acuza oficial armata franceza pentru implicarea in genocidul din Rwanda din 1994.
In 2006, judecatorul francez Jean-Louis Bruguiere, l-a acuzat pe presedintele rwandez Kagame pentru complicitate in asasinarea fostului presedinte rwandez, Juvenal Habyarimana, si a presedintelui Burgundiu-lui, ambii etnici hutu, care a dat practitic startul masacrului din 1994.

Ca raspuns la acuzele judectaorului francez, Kagame a ordonat inceperea unei anchete pentru a investiga presupusul rol al armatei franceze in genocidul care a avut loc in urma cu 14 ani.

Raportul, incheiat in noiembrie anul trecut, precizeaza ca palnurile de lupta si strategiile militare intocmite de consilierii francezi pentru fortele armate din Rwanda au fost folosite pentru a incepe masacrul. De asemnea, unitatiile de elita si civilii antrenati de armata franceza pentru a se proteja de rebeli au format mai tarziu nucleul infrastructurii genocidului. Odata cu formarea acestor militii a fost stabilita si o baza de date a cetateniilor din triburi, care mai tarziu a fost folosita pentru a intocmi lista celor care urmau sa fie ucisi.

Mai mult,raportul care contine marturiile a 120 de supravietuitori, acuza fortele franceze, trimise pentru a stabili o zona tampon intre comunitatile hutu si tutsi, ca au luat parte direct la asasinarea si violarea femeilor tutsi.

“Soldatii francezi au comis numeroase violuri in randul femeilor tutsi….si au lasat militiile hutsi sa omoare supraveituitorii tusti din taberele de refugiati”, arata raportul, citat de Telegraph.

“Avand in vedere gravitatea faptelor, guvernul rwandez solicita autoritatilor competente sa intreprinda toate actiunile necesare pentr a aduce in fata justitiei pe toti liderii si militarii francezi acuzati de genocid”, concluzioneaza raportul.

Potrivit Le Monde, comitetul recomanda, de asemenea, guvernului rwandez sa “sprijine plangerile individuale sau colective ale victimelor pentru daunele cauzate de soldatii francezi”.

In urma raportului, Tharcisse Karugarama, ministrul Justitie din Rwanda, a intocmit o lista cu 33 de personae acuzate ca ar fi luat parte mai mult sau mai putin la masacrul din 1994. Pe langa cei 13 politicieni si 20 de militari, pe lista se gaseste si fostul presedinte Francois Mitterand si fostul premier Dominique de Villepin.


100 zile de cosmar

In urma cu 14 ani, intr-o republica mica din centrul Africii, un razboi civil s-a transformat in cel mai mare masacru vazut vreodata. Timp de 100 de zile, peste 800.000 de etnici tutsi, indifferent de sex sau varsta, au fost ucisi de catre doua militii hutu, Interahamwe si Impuzamugambi.

Genocidul a avut loc pe fondul pasivitatii comunitatii internationale, desi in acel moment in Rwanda era stationata o misiune de pace (UNAMIR), sub egida Natiunilor Unite.

Supravietuitorii povestesc cu inima inca stransa despre evenimentele din perioada 6 aprilie - 19 iulie 1994. Cetatenii de etnie tutsie nu mai erau in siguranta nicaieri. Izgoniti din propriile case, o parte din dintre ei au incercat sa se refugieze in biserici unde au fost ucisi in masa de catre militiile locale iar alta parte au avut incerdere in fortele militare de mentinere a pacii si au mers in lagare de refugiati unde au trait clipe de cosmar.

Potrivit Gandul, Auréa Mukakalisa, care avea 27 de ani in 1994, a fost violata de membri ai unei militii hutu chiar intr-o tabara de refugiati, in care a fi trebuit sa fie protejata de trupele franceze. Potrivit victimei, militarii francezi le-ar fi indicat paramilitarilor hutu cine sunt cei de etnie tutsi din tabara de refugiati si le-ar fi permis sa-i scoata din tabara, desi stiau ca vor fi ucisi. "Am vazut francezi ucigand ei insisi tutsi cu cutitele", mai spune Mukakalisa.

Copii erau scosi din case si pusi sa priveasca in timp ce militantii le violau mamele si le ucideau rudele. Imagini de cosmar, imagini ce nu pot fi uitate dar in acelasi timp au fost imagini pe care multi le-au privit ingroziti, fara insa a face nimic.

Acum, dupa atatia ani, in Rwanda nu mai exista etnii. In urma unui sondaj de opinie facut recent de Ana Ciofu, majoritatea cetatenilor se declara rwandezi si doar 30% s-au declarat tutsi sau hutu.

Intamplarile ingrozitoare de acum 14 ani au fost cuprinse si in filmul "Hotel Rwanda" in regia lui Terry George.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.