Presedintele rus Dmitri Medvedev, care si-a intrerupt concediul pentru a asista la funeraliile lui Aleksandr Soljenitin, a sosit miercuri la manastirea Donskoi de la Moscova, unde va fi inhumat acesta, transmite NewsIn.

Presedintele rus, care si-a intrerupt concediul pe malul Volgai pentru a participa la funeraliile lui Soljenitin, a intrat in catedrala manastirii, unde avea loc o slujba religioasa, cu un buchet mare de trandafiri rosii in mana. Medvedev a vorbit cateva minute cu vaduva scriitorului, Natalia Soljenitina, careia i-a adresat condoleante.

Medvedev a sosit la timp pentru a participa la slujba mortilor si urmeaza sa il insoteasca pe scriitor pe ultimul drum. Soljenitin va fi inhumat in cimitirul din incita manastirii.

Ceremonia a inceput cu o slujba religioasa la ora locala 9.00 (8.00, ora Romaniei), urmata de una de ingropaciune, doua ore mai tarziu. Inhumarea va avea loc in jurul orei 11.30, ora Romaniei, la cimitirul manastirii Donskoi, asa cum isi exprimase dorinta Soljenitin, care era foarte credincios.

Marti seara, sicriul lui Aleksandr Soljenitin a fost transportat de la Academia de Stiinte, unde fusese organizata o ceremonie de adio, la manastirea Donskoi, unde sunt inhumate mai multe personalitati ale Rusiei antibolsevice, printre care generalul Anton Denikin. Grupuri de seminaristi au cantat psalmi toata noaptea in jurul sicriului depus la catedrala manastirii.

Premierul rus Vladimir Putin si sute de oameni de rand i-au adus un ultim omagiu marti, scriitorului care a dezvaluit cu forta lumii oroarea lagarelor sovietice. Sicriul in care se afla ramasitele pamantesti ale laureatului Premiului Nobel pentru Literatura, fusese depus deschis, conform traditiei ortodoxe, la Academia de Stiinte. Putin, care l-a eclipsat pe presedintele Medvedev in ceea ce priveste omagiile aduse lui Soljenitin, s-a inclinat a depus un buchet de trandafiri rosii in fata sicriului. Infruntand ploaia, simpli cetateni, majoritatea in varsta, au mers la Academie pentru a-i aduce un ultim omagiu celor care le-a deschis ochii asupra derivelor regimului sovietic.

Mare personalitate a disidentei sovietice, Aleksandr Soljenitin a incetat din viata duminica noapte, la varsta de 89 de ani. Privat de cetatenia sovietica in 1974 si expulzat din URSS, el a trait timp de 20 de ani in exil in Germania, Elvetia si apoi Statele Unite, revenind in Rusia la cativa ani dupa dezmembrarea URSS, in 1994.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.