Presedintele sarb Boris Tadici a declarat ca tara sa nu va renunta la opozitia fata de secesiunea Kosovo, pentru a deveni membra a Uniunii Europene, relateaza Reuters.
"Aderarea Serbiei la UE este interesul national suprem si acest guvern nu va renunta la el", a spus Tadici intr-o conferinta de presa, prima de la arestarea lui Karadzici, luna trecuta.

El a subliniat insa ca Serbia nu va renunta la revendicarile sale asupra Kosovo si va continua batalia pentru recuperarea acestui teritoriu pe plan diplomatic si politic. "Serbia nu va renunta niciodata la integritatea teritoriala si suveranitatea sa", a spus presedintele Tadici.

Albanezii, majoritari in Kosovo, si-au declarat unilateral independenta in februarie, primind recunoasterea majoritatii tarilor membre UE, dar nu pe a UE ca bloc. Serbia, sprijinita de Rusia, respinge independenta Kosovo si vrea noi negocieri cu privire la statutul teritoriului.

Tadici a declarat ca tara sa va contesta legalitatea declaratiei de independenta a Kosovo si a recunoasterii acesteia la Curtea Internationala de Justitie (CIJ). Serbia va incerca sa obtina sprijinul Adunarii Generale a ONU pentru sesizarea CIJ, a spus Tadici potrivit AFP. "La Adunarea Generala a ONU (in septembrie), Serbia va cere cu forta un aviz consultativ al Curtii Internationale de Justitie cu privire la declararea independentei Kosovo si recunoasterea acesteia de catre unele state", a spus presedintele sarb. Serbia trebuie sa beneficieze de sprijinul majoritatii statelor membre ale Adunarii Generale pentru a-si putea lansa initiativa la CIJ.

O asemenea abordare ar deranja Uniunea Europeana si ar ingreuna drumul Serbiei catre aderare, declarase anterior, duminica, ambasadorul Marii Britanii la Belgrad. Ambasadorul Stephen Wordsworth a apreciat, intr-un interviu acordat cotidianului sarb Vecernje Novosti, citat de AFP, ca Serbia ar face o greseala daca ar apela la CIJ. "Ar fi dificil sa cooperam pentru integrarea Serbiei in UE", in cazul in care ar exista aceasta initiativa a Belgradului la CIJ. "De aceea credem ca este o greseala", a spus el.
UE si Serbia au semnat in aprilie Acordul de Stabilizare si Asociere, primul pas pentru tarile care vor sa adere la UE. Belgradul si-a propus sa devina tara membra in 2012.

Uniunea Europeana a propus o misiune de politie in Kosovo si orice verdict al justitiei internationale in favoarea Serbiei ar submina destul de mult mandatul acesteia, explica Reuters. Misiunea a fost deja intarziata de opozitia Rusiei la Natiunile Unite. Tadici a spus EULEX se poate desfasura in Kosovo atata vreme cat are aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce nu se va intampla insa, din cauza opozitiei Rusiei.

Pe de alta parte, presedintele sarb a respins criticile si amenintarile ultranationalistilor din tara sa pentru arestarea lui Radovan Karadzici si a spus ca una dintre prioritatile guvernului este cooperarea cu tribunalul ONU pentru crime de razboi.

"Sunt pregatit sa imi asum orice risc, daca aceasta va deschide perspective noi pentru cetatenii Serbiei", a spus Tadici.

Pietele financiare au reactionat favorabil la arestarea lui Karadzici, interpretata drept un semnal ca Serbia este gata sa faca ceea ce trebuie pentru a adera la Uniunea Europeana. Interesul reinnoit al investitorilor straini a intarit dinarul la un nivel record fata de euro vineri, in conditiile in care Serbia se confrunta cu o inflatie de doua cifre si un deficit bugetar ridicat.

Cheia dezvoltarii Serbiei in urmatoarea perioada este Acordul de Stabilizare si Asociere cu UE si un acord energetic cu Rusia, dar ambele au nevoie de ratificarea Parlamentului, a spus Tadici.

Gazprom va construi o ramificatie a conductei de gaz South Stream pe teritoriul Serbiei, in schimbul a 51% din actiunile companiei petroliere sarbe NIS si a 400 de milioane de euro, pret considerat prea mic de unii membri ai coalitiei sarbe de la putere. "Cei care analizeaza acest acord prin prisma pretului NIS neglijeaza interesele strategice ale Serbiei", a spus Tadici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.