In ultima saptamana au fost inregistrate mai multe incidente aviatice, provocate de probleme tehnice, toate aeronavele implicate apartinand Boeing.

Toate incidentele s-au sfarsit cu bine pentru toti cei aflati la bord. Anchetele insa abia au inceput. Interesant este insa faptul ca avioanele implicate in toate cele 3 cazuri sunt fabricate de Boeing. Mai mult decat atat, saptamana trecuta un Boeing 747-400, al companiei Qantas a aterizat de urgenta la Manila, Filipine, din cauza unei gauri in fuselaj, aparute la nivelul uneia dintre aripi. Trei zile mai tarziu, un alt avion Boeing (737-800) al australienilor de la Qantas a fost nevoit sa aterizeze de urgenta la Adelaide, in sudul Australiei, dupa deschiderea unei usi in plin zbor. Aparatul decolase de la Adelaide la ora locala 18.08, indreptandu-se spre Melbourne, dar a revenit pe aeroportul din Adelaide dupa 37 de minute de zbor.

Trei incidente aviatice in decurs de 24 de ore

  • Tokyo: Vietnam Airlines, 277 persoane la bord

Unul dintre motoarele unui avion Boeing al Vietnam Airlines a luat foc miercuri la Tokyo, dupa aterizare, dar incendiul a fost stins rapid si nu s-au inregistrat victime.

Un controlor aerian a detectat fum la motorul din dreapta al avionului Boeing-777 in momentul in care aparatul ateriza pe aeroportul Narita.

Pilotul a oprit avionul si pasagerii au fost debarcati, in timp ce televiziunile aratau imagini cu fumul care invaluise motorul. La mai putin de o ora, puteau fi vazute flacari, dar pompierii au stins imediat incendiul.
Vietnam Airlines a explicat ca echipajul si-a dat seama dupa aterizare ca "semnalul de alarma arata o temperatura mai mare decat in mod normal si ca din motorul drept numarul doi iesea fum".

Politia a deschis o ancheta pentru stabilirea cauzelor incendiului. Niciunul dintre cei 264 pasageri si dintre cei 13 membri ai echipajului nu a fost ranit.


  • Budapesta: Emirates, 380 persoane la bord

Un avion al companei Emirates, care efectua legatura intre Londra si Dubai, a aterizat de urgenta marti noapte pe aeroportul din Budapesta, dupa ce a fost detectat fum in cabina pilotilor.

"Pilotii au efectuat o aterizare de urgenta, dupa ce au remarcat fum in cabina pilotilor, provenind cel mai probabil de la un incident de natura electrica", a declarat purtatorul de cuvant al companiei.

Avionul Boeing 777-200, cu 380 pasageri la bord, a aterizat la Budapesta la 23.55 (00.55, ora Romaniei).

Un alt avion, al aceleiasi companii, a fost pus la dispozitia pasagerilor.

  • Vancouver: Cathay Pacific, 380 persoane la bord

Un avion Boeing 747 al companiei Cathay Pacific, cu 380 de persoane la bord, a aterizat fara incidente marti, la Vancouver, in vestul Canadei, avand un panou din fuselaj avariat.

Nimeni nu a fost ranit, iar cauzele avariei, care a intervenit la ora locala 3.36 (13.26, ora Romaniei), fac obiectul unei anchete. Avionul, care venea de la New York si se indrepta spre Hong Kong, se pregatea sa faca escala la Vancouver.

"Din ceea ce stim, unul dintre panouri a inceput sa aiba probleme, dar vreau sa asigur ca siguranta pasagerilor nu a fost niciun moment in pericol", a anuntat purtatorul de cuvant al companiei aeriene.

Acesta nu a fost in masura sa precizeze ce tip de pagube s-au inregistrat, dar a respins orice comparatie cu accidentul care a implicat un Boeing 747 al companiei Qantas saptamana trecuta, in Filipine. Aparatul respectiv a aterizat de urgenta la Manila dupa explozia unei butelii de oxigen, iar aparatul a irnegistrat o cadere de circa 6.000 de metri.

Avionul companiei Cathay Pacific transporta 363 pasageri si 17 membri ai echipajului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.