Peste 120 de morti in numai cateva zile

Rebelii irakieni nu se mai opresc din macelul declansat o data cu numirea unui nou guvern interimar la Bagdad, joi, dupa trei luni de disputa politica. Campania violenta s-a soldat pana acum cu peste 120 de morti, inclusiv 11 americani si un britanic. Atacurile cu masini-capcana se tin lant, cinci astfel de atentate fiind inregistrate numai ieri dimineata la Bagdad. Unul dintre ele a vizat convoiul unui oficial irakian din Ministerul de Interne. Bilantul de noua morti si peste 12 raniti este umbrit insa de cel de duminica, dupa ce un sinucigas a intrat cu o masina capcana in multimea adunata la inmormantarea unui oficial kurd in orasul Tal Afar. Au fost cel putin 30 de morti si 50 de raniti.

Valul de violenta cu care rebelii au intampinat numirea noului guvern, ce va fi investit astazi de parlament, denota un potential extraordinar al insurgentilor si o capacitate de organizare a acestora care pune sub semnul intrebarii eficienta noilor structuri de securitate irakiene si a eforturilor trupelor internationale conduse de SUA. Oficialii americani si irakieni sperau sa subtieze sprijinul de care se bucura rebelii prin introducerea in noul guvern dominat de siiti a unor membri ai minoritatii sunnite. Numai ca, in noul guvern al lui al-Jafaari, sunnitii au fost exclusi din posturile-cheie. Sunnitii, care au monopolizat puterea in timpul regimului lui Saddam Hussein, sunt considerati coloana vertebrala a insurgentei irakiene.

Ostatic australian cu arma la tampla

Pe langa actiunile indreptate impotriva autoritatilor irakiene sustinute de americani, in special prin atacuri impotriva politistilor, gruparile militante continua seria rapirilor strainilor cu scopul de a obtine retragerea trupelor conduse de Statele Unite. Rebelii au dat sambata spre difuzare o inregistrare video, dovada a unei noi rapiri, fiind vorba de australianul Douglas Wood, de 63 de ani, stabilit in California, dar care lucreaza de mai bine de un an in Irak, in colaborare cu armata americana.

Wood apare in inregistrare sub amenintarea unei arme, iar Consiliul Shura al Mujahedinilor, care isi asuma responsabilitatea pentru rapire, pretinde autoritatilor americane, australiene si britanice sa-si retraga trupele din Irak. In raspunsul sau, premierul australian, John Howard, a fost insa intransigent: "Nu putem accepta ca politica externa sa ne fie dictata de teroristi". In schimb, a fost anuntata crearea unei echipe de reactie rapida pentru eliberarea lui Wood. Australia are in prezent 550 de militari in Irak si se pregateste sa trimita alti 350.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.