Bush s-a declarat impotriva divizarii Kosovo, primindu-i la Casa Alba pe presedintele Fatmir Sejdiu si premierul Hashim Thaci, in prima lor vizita in Statele Unite de la declararea independentei Kosovo.

"Mi-am dat cuvantul ca Statele Unite vor continua sa depuna eforturi pe langa tarile care nu au recunoscut Kosovo, pentru a le convinge sa faca acest lucru cat mai repede", a spus Bush dupa discutiile cu cei doi lideri.

Kosovo, provincie sarba cu majoritate albaneza plasata sub administratie ONU din 1999, si-a proclamat independenta in 17 februarie. Statele Unite au recunoscut aceasta independenta a doua zi. Secretarul de stat Condoleezza Rice a anuntat vineri numirea primului ambasador al Statelor Unite in Kosovo.

Circa 40 de tari, printre care Statele Unite si doua treimi dintre membrele Uniunii Europene si NATO au recunoscut independenta Kosovo, care cauta insa o recunoasterea oficiala din partea Serbiei, Rusiei, Chinei sau Spaniei de exemplu.

"Sunt un partizan fervent al independentei Kosovo. Sunt impotriva oricarei divizari a Kosovo", a spus Bush, referindu-se la nordul teritoriului, locuit majoritar de sarbi care nu recunosc autoritatea Pristinei, ci se supun celei a Belgradului. Sarbii din Kosovo si-au constituit propriul Parlament la sfarsitul lunii iunie, iar Belgradul considera inca teritoriul ca fiind sub suveranitatea sa. Circa 120.000 de sarbi au ramas in Kosovo, aproape jumatate dintre ei in partea de nord, invecinata cu Serbia.

Presedintele kosovar a prezentat intalnirea cu cel american ca pe un "eveniment extraordinar" si i-a transmis "multumiri sincere" pentru sprijinul acordat de Wasshington independentei Kosovo. Sejdiu si Thaci i-au "garantat" lui Bush ca tara lor va continua sa evolueze pe calea democratiei. "Kosovo va respecta in special minoritatile. Vrem sa traim in relatii bune cu Republica Serbia", a spus presedintele Sejdiu, potrivit traducerii oficiale.

Premierul Thaci a adaugat ca albanezii kosovari vor ramane "pentru totdeauna prietenii fideli" ai Statelor Unite.