Presa din intreaga lume este socata, dupa ce ieri, au aparut imagini cutremuratoare cu italieni care fac plaja si mananca indiferenti, in apropierea corpurilor neinsufletite a doua fetite rome.

Copilele au vrut sa faca o baie in mare, dar nu au mai ajuns la mal si nici salvamarii nu au reusit sa le salveze vietile. Cele doua fetite de 11 (Viola Ibramovitc), respectiv 12 ani (Cristina Ibramovitc) vindeau impreuna cu alte doua prietene bratari turistilor, pe plaja Torregaveta, la vest de Napoli, potrivit La Repubblica.

Oamenii de pe plaja par sa nu fie deloc deranjati din cauza tragediei, comenteaza publicatia italiana. Fotografiile arata cum mai multi italieni fac plaja nestingheriti, la cativa metri de trupurile celor doua fete inecate.

“Foarte putini oameni si-au abandonat ocupatiile sau au fost socati din cauza accidentului. Cei aflati pe plaja au continuat sa stea linistiti la soare. Politistii au venit abia peste o ora sa ridice cadavrele fetitelor si in tot acest timp nimeni nu se sinchisea. Cosciugele au fost purtate printre oamenii care stateau nestingheriti la plaja”, arata si publicatia italiana Corriere della Sera.

Purtatorul de cuvant al salvamarilor din Napoli a declarat, potrivit Cotidianul, ca cei patru copii au venit cu trenul dintr-o tabara de romi din Giuliano, in apropiere de Napoli. “Dupa ce au cersit in gara s-au mutat pe plaja, unde, fiind atrasi de mare, au intrat in apa. Din pacate, doi dintre ei s-au inecat. Cand am ajuns acolo, nu mai aveam ce face decat sa chemam medicii legisti sa ridice cele doua cadavre”.

Potrivit Jurnalul National, plaja era plina sambata dimineata, cel putin o suta de persoane, dar nu toti faceau baie, pentru ca marea era agitata. Violeta, Cristina, Manuela si prietena lor venisera din tabara de romi de la Secondigliano. Si-au lasat pe ponton rucsacul plin de broscute si bratari pe care venisera sa le vinda si s-au aruncat in apele agitate de la Torregaveta. Nu aveau costume de baie, purtau doar pantaloni. Valurile au crescut si fetele s-au speriat: curentul le tragea. Tipatele lor au ajuns la salvamari. La ora 13.46, o femeia a sunat la numarul de urgenta. "Veniti repede, fetele deja nu se mai vad, sunt duse de mare”. Asa povesteste operatorul de la Capitania portului, care crede ca fetelor li s-a facut rau pentru ca s-au aruncat in mare la putin timp dupa ce mincasera.

Doi salvamari de pe o plaja vecina au auzit tipetele si s-au aruncat in mare pentru a le salva pe fetite. Din pacate, operatiunea a reusit doar pe jumatate. Manuela si fetita de 8 ani care era cu ea au fost agatate si duse la mal. N-au avut aceeasi sansa Violeta si Cristina, pe care marea le dusese prea departe.

"Am recuperat acele corpuri intr-o indiferenta generala”, spune indignat Pasquale Desiato, agentul de la serviciul de urgenta.

Critici din partea bisericii

Cardinalul din Napoli, Crescenzo Sepe, a condamnat atitudinea turistilor. "Uneori, sa te intorci cu spatele sau sa-ti vezi de treaba ta poate fi mai devastator decat evenimentul in sine", a afirmat acesta, preluat de EVZ.

Inalta Comisie a ONU pentru Refugiati a adresat condoleante familiilor celor doua victime, exprimandu-si regretul pentru circumstant ele in care fetitele au incetat din viata.

Primarul din Torregaveta, Franco Inauzzi, a respins insa acuzatiile de indiferenta venite din toate partile. "Din cate am auzit, fiecare a incercat sa ajute si sa faca ce poate. (...) Nu cred ca a fost o dovada de indiferenta din partea oamenilor de pe plaja si, daca a fost, nu a fost din cauza faptului ca victimele erau de o alta etnie", a declarat Franco Inauzzi.

Tabara de nomazi din care erau fetele se afla in apropierea inchisorii din Secondigliano. E chiar locul din care a inceput campania de amprentare lansata de ministrul Maroni. Amprentele celor doua fetite nu exista insa: erau prea mici pentru a intra in banca de date.

Incidentul are loc, intr-o perioada de maxima tensiune intre autoritatile italiene si imigrantii romi, pe care guvernul Berlusconi ii acuza de cresterea criminalitatii, comenteaza CNN.

Imagini socante filmate pe plaja Torregaveta


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.