Pe 30 aprilie 1945, inainte de sosirea Armatei Rosii, Adolf Hitler s-a sinucis impreuna cu partenera sa, Eva Braun, in buncarul sau din Berlin. A doua zi, Joseph Goebbels, numarul doi in regimul nazist, a facut acelasi lucru, impreuna cu sotia si cei sase
copii ai lor.

Pe 30 aprilie, rusii erau la doar citeva sute de metri de buncar. Führer-ul, in virsta de 56 de ani, exclusese intotdeauna posibilitatea ca ar putea fi capturat, iar intentia de a se sinucide fusese prezentata apropiatilor sai cu citeva zile inainte. De asemenea, el a ordonat sa i se incinereze cadavrul, pentru a nu avea soarta lui Mussolini - executat pe 28 aprilie - care a fost expus in loc public de catre activistii comunisti.

Otrava, glont si flacari. Conform cartilor de istorie, in jurul orei 15.30, Hitler a inghitit otrava, impreuna cu amanta sa, pe care o luase de nevasta cu o seara inainte, si apoi si-a tras un glont in cap. Corpurile lor au fost incinerate in mijlocul buncarului, in timp ce apropiatii lor isi prezentau salutul hitlerist.

Unii istorici afirma ca ramasitele calcinate ale lui Hitler au fost tranferate, initial, intr-un cimitir militar din Magdeburg (est) si apoi, in 1970, aruncate intr-o canalizare. In orice caz, maxilarul Führer-ului a fost transferat la Moscova, unde se afla si in prezent. Identificata oficial de o asistenta a lui Hitler, dantura a fost examinata in 2002, de catre medicul legist german Mark Benecke, potrivit caruia in dintii lui Hitler erau mici cioburi de sticla, provenite probabil de la fiola de otrava. Craniul, care se afla tot in posesia autoritatilor ruse, dar nu a fost niciodata autentificat oficial, "prezinta o gaura de glont, tras de la baza, prin gura sau barbie", a confirmat Benecke.
Sfirsitul celui de-al III-lea Reich.

Dupa sinuciderea lui Hitler, Goebbles a incercat sa poarte negocieri, pentru incetarea focului, cu maresalul rus Ghiorghi Jukov, dar a fost refuzat de Aliati, care doreau o capitulare neconditionata. Pe 1 mai, Goebbles se hotaraste sa se sinucida, inghitind cianura, impreuna cu sotia sa, Magda. Femeia isi otravise insa inainte toti cei sase copii, cu virste cuprinse intre patru si 12 ani, nesuportind ideea ca acestia de a trai intr-o Germania fara nazisti.

Anuntul mortii lui Hitler, despre care propganda nazista a afirmat ca a fost ucis pe cimpul de lupta, a determinat un adevarat colaps al armatei germane, care pina atunci continuase sa apere cel de-al treilea Reich, in ciuda fortelor impresionante ale Aliatilor si a atacurilor aeriene nimicitoare.

Pe 2 mai, generalul Helmuth Weidling, comandantul garnizoanei din Berlin, a depus armele. Doar citiva fanatici ai regimului - SS si militanti nazisti - au continuat sa opuna o rezistenta sporadica in fata trupelor aliate.