Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a declarat astazi ca doreste ca presedintia franceza a UE sa fie "modesta si hotarata" si sa reuseasca relansarea unei Europe care "pare lipsita de sperante", arata NewsIn.

"Trebuie sa fim modesti si hotarati, eficienti intr-o Europa care nu mai este evidenta pentru oameni", a declarat Kouchner, cu o zi inainte de preluarea semestriala a presedintiei UE de catre Franta.

Trebuie "sa se incerce ca in timpul presedintiei franceze sa fim mai aproape de propunerile, ingrijorarile, angoasele europenilor, care par a fi in pana de speranta si proiecte", a declarat Kouchner.

Presedintia franceza, care ii urmeaza celei slovene, debuteaza la cateva saptamani de la respingerea de catre irlandezi a Tratatului de la Lisabona si intr-un climat social marcat de cresterea preturilor la energie.
Parisul si-a fixat patru prioritati, pentru a incerca sa se dea un continut concret proiectului european pe parcursul urmatoarelor sase luni: energie si mediu, Europa apararii, pactul european pentru imigratie, agricultura. In plus, dificultatile institutionale povocate de referendumul irlandez vor fi abordate din nou la toamna, la summitul european.

Intrebat cu privire la riscul ca presedintele Nicolas Sarkozy sa puna Franta in centrul acestei presedintii, Kouchner a dat asigurari ca "Europa este un exercitiu impotriva arogantei".

Potrivit oficialului francez, presedintia vizeaza inainte de toate "sa convinga, pentru a se ajunge la un consens sau cel putin la o majoritate".

Kouchner s-a declarat increzator in posibilitatea depasirii divergentelor cu Spania in privinta pactului pentru imigratie propus de Paris. "Cu spaniolii exista unele divergente, insa le vom depasi si va exista un pact asupra imigratiei", a declarat el, adaugand ca spera "sincer ca asupra acestui aspect al imigratiei toata lumea va fi alaturi" de Franta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.