Soborul Bisericii Ortodoxe Ruse, reunit la Moscova in perioada 24-29 iunie, a atacat direct recunoasterea de catre Biserica Ortodoxa Romana a reactivarii eparhiilor Mitropoliei Basarabiei.
In declaratia finala a bise­ricii conduse de Patriarhul Alexei, Mitropolia roma­neasca de peste Prut este calificata drept "o noua amenintare sociala pentru unitatea bisericeasca si armonia sociala" din Repu­blica Moldova si Ucraina.

Surse din cadrul Mitropoliei Chisinaului si Intregii Moldove, subordonata canonic Patriarhiei de Moscova, au declarat ca Soborul Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat infiintarea pe parcursul acestui an de noi eparhii ortodoxe rusesti in Ucraina si Republica Moldova ca raspuns la reactivarea eparhiilor basarabene ale Patriarhiei Romane. In declaratia adoptata in unani­mitate de Soborul Arhie­reilor Bisericii Ortodoxe Ruse, cei peste 300 de ierarhi "s-au soli­­da­rizat" cu credinciosii Patriarhiei Ruse din Republica Moldova unde "prin actiunile unor forte interne si externe a fost perturbata pacea bisericeasca prin intermediul crearii unor jurisdictii paralele ale altor biserici nationale". "Facem apel catre Patriarhia Constantinopolului si Patriarhia Romana sa conlucreze frateste cu Biserica noastra pe calea depasirii anomaliilor canonice create in Estonia si Moldova, care slabesc marturia ortodoxa in aceste tari", se mai precizeaza in document, supus deja unor critici dure din partea reprezentantilor Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.