Cheltuielile casei regale au crescut de la 37,3 milioane de lire sterline in 2006-2007 la 40 de milioane anul trecut, au informat serviciile de contabilitate ale Palatului Buckingham, explicand ca lcurarile indispensabile de renovare, care s-au acumulat precedent, au sfarsit prin a fi efectuate in resedintele oficiale ale reginei.

"Cheltuielile legate de deplasarile regale, care evolueaza de la un an la altul, au crescut, de asemenea, din cauza numarului mare de vizite in strainatate intreprinse la cererea Ministerului de Externe si al Comertului", a explicat Sir Alan Reid, responsabil pentru finante.

El a criticat mentinerea la 15 milioane de lire sterline din bugetul anual, pentru urmatorii trei ani cel putin, acordati de Ministerul Culturii pentru intretinerea palatelor oficiale. "Fara cresterea fondurilor de 12 ani, intarzierea in proiectele indispensabile de intretinere a continuat sa se acumuleze. In lipsa cresterii fondurilor, intarzierea lucrarilor este estimata la 32 milioane de lire sterline in valoarea actuala", a subliniat Reid.

Lista civila a reginei, adica bugetul care ii este acordat pentru indeplinirea functiilor oficiale, a crescut cu 500.000 de lire sterline, ajungand la 12,7 milioane, in timp ce deplasarile regale au constituit 6,2 milioane de lire sterline, cu 10% mai mult. Vizita sa in Statele Unite a fost cel mai costisitor voiaj.