Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunei Rosii da joi publicitatii raportul anual privind starea dezastrelor din lume.

In trecut, documentul a vizat in special catastrofe naturale cum ar fi valurile seismice sau uraganul Katrina. De data aceasta insa, Crucea Rosie se opreste asupra unui dezastru extrem de complex - maladia SIDA.
Desi sunt cheltuite miliarde de dolari in lupta cu SIDA, raportul Crucii Rosii spune ca o parte a banilor nu sunt folositi cum trebuie si nu ajung la categoriile vulnerabile, cum ar fi prostituatele sau consumatorii de droguri injectabile.

Crucea Rosie mai spune ca e nevoie ca reactia la SIDA in timpul catastrofelor naturale sau conflictelor trebuie sa fie cu mult mai energica si integrata, deoarece astfel de evenimente favorizeaza raspandirea HIV in timp ce necesitatile bolnavilor de SIDA sunt neglijate de lucratorii umanitari, care au alte prioritati.
Raportul da ca exemplu pozitiv Kenia, unde 3 sute de mii de oameni s-au refugiat in timpul violentelor de dupa alegeri. Lucratorii umanitari au actionat rapid pentru a identifica purtatorii de SIDA din taberele de refugiati. Acestia au fost tratati, pentru a nu da boala mai departe.

Crucea Rosie afirma ca acesta e genul de actiune concertata de care e nevoie in combaterea unui dezastru umanitar ce va face in continuare ravagii in lume in urmatorii ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.