Tratatul de la Lisabona "nu poate intra in vigoare", iar a forta aplicarea sa ar fi "dezastruos" pentru Uniunea Europeana, a declarat presedintele ceh Vaclav Havel pentru cotidianul spaniol El Pais, citat de AFP.

"UE nu isi poate ignora propriile reguli. Tratatul de la Lisabona a fost respins masiv si democratic in Irlanda si deci nu poate intra in vigoare", a declarat Klaus in interviu, potrivit NewsIn.

"Orice tentativa de a ignora acest fapt si recurgerea la presiuni si manipulare politica pentru a face textul sa mearga mai departe ar avea efecte dezastruoase pentru Europa", a spus presedintele ceh, a carui tara va prelua presedintia Uniunii la inceputul anului 2009.

Intrebat despre procesul de ratificare a tratatului in Cehia, care suscita ezitari si diviziuni, Klaus a declarat ca aceasta nu are nicio importanta, deoarece documentul este compromis de respingerea sa la referendumul irlandez.

"Cu sau fara votul ceh, tratatul nu poate fi ratificat si nu poate intra in vigoare", a declarat el.

Klaus a criticat Tratatul de la Lisabona, afirmand ca acesta "sporeste deficitul democratic al UE, creeaza un cadru legal si mai complex si confuz, elimina votul cu unanimitate in anumite dosare si face posibila modificarea si deci cresterea competentelor UE fara aprobarea statelor membre".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.