Dupa o lunga perioada marcata de numeroase controverse si negocieri, liderii irakieni pareau ieri pregatiti sa anunte componenta guvernului de tranzitie, insarcinat cu trasarea proiectului de Constitutie a tarii. Potrivit corespondentilor de presa din Bagdad, noul prim-ministru, Ibrahim al-Jaafari, si Alianta pentru un Irak Unit (UIA) - coalitia siita parlamentara majoritara care il sustine pe premier - erau foarte aproape de momentul anuntarii unui nou Executiv.

Liderii irakieni au incercat, timp de aproape trei luni, sa ajunga la o intelegere in vederea alcatuirii unei aliante formate din siiti, kurzi si sunniti, pentru a obtine un guvern de larga reprezentare nationala. Duminica seara, reprezentantii lui al-Jaafari au anuntat ca sint pregatiti sa dezvaluie componenta guvernului la inceputul saptaminii. Conform acelorasi surse, al-Jaafari nu reusise sa-l convinga insa pe predecesorul sau interimar, siitul Ayad Allawi, sa faca parte din coalitia de guvernamint. Allawi controleaza 40 dintre cele 275 de locuri din Parlament, in timp ce UIA detine 146, iar kurzii, 77 de locuri.

La sfirsitul saptaminii trecute, sustinatorii lui Allawi declarau ca vor participa la noul guvern doar daca vor primi cinci posturi de ministri, intre care si pozitia de vicepremier. La rindul lui, un purtator de cuvint al Frontului National Sunnit, coalitie ce reuneste 30 de formatiuni sunnite, a afirmat ca alianta sa doreste cel putin sapte posturi in noul Cabinet.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.