UE a ridicat oficial luni sanctiunile impotriva Cubei, sperand sa incurajeze astfel noul regim al lui Raul Castro in a demara reforme democratice, au anuntat surse diplomatice, relateaza AFP.
Decizia, care a fost adoptata in principiu joi in cadrul summitului european al ministrilor de externe, urma sa fie oficial ratificata. Decizia a fost adoptata, fara dezbatere, la reuniunea ministrilor europeni ai agriculturii la Luxembourg.

Sanctiunile europene au fost de fapt suspendate in 2005. Pentru a obtine acordul cehilor, care s-au aratat pana in ultimul moment reticenti fata de aceasta decizie, UE a acceptat sa ofere unele garantii legate de drepturile omului.

"Exista o conditie potrivit careia vom examina in fiecare an situatia drepturilor omului si pe aceasta baza vom decide daca ne vom continua sau nu politica fata de Cuba", a subliniat, saptamana trecuta, seful diplomatiei cehe, Karel Schwarzenberg. "Exista o conditie potrivit careia vom examina in fiecare an situatia drepturilor omului si pe aceasta baza vom decide daca ne vom continua sau nu politica fata de Cuba", a subliniat el.

Aceasta conditie nu a impiedicat insa disidentii cubanezi sa condamne decizia europeana. "Trebuie sa ne asteptam la lucruri oribile pentru opozitie. Deja dinainte de ridicarea (sanctiunilor - n.red.) Guvernul era incredibil de agresiv in ceea ce ne priveste si fata de popor. Acum, ca au fost ridicate, agresivitatea sa se va dezantui", a afirmat Martha Beatriz Roque, lider al opozitiei radicale a regimului, eliberata din detentie in 2004.

Fidel Castro a calificat vineri decizia UE de a ridica sanctiunile impotriva tarii sale drept o "enorma ipocrizie", potrivit unui articol publicat pe site-ul sau oficial. "La varsta mea si cu starea mea de sanatate, nu se stie cat mai am de trait, insa doresc sa imi exprim dispretul fata de enorma ipocrizie pe care o reprezinta o asemenea decizie", a declarat liderul cubanez, intr-o "luare de pozitie" publicata pe site-ul Cubadebate.

Fidel Castro, care s-a retras de la conducerea tarii sale in februarie, a calificat drept "lipsit de credibilitate" modul cu care UE a ajuns la un acord oficial cu privire la suspendarea sanctiunilor impuse Cubei in 2003 si suspendate deja din 2005. Pe de alta parte, Statele Unite au incercat sa minimizeze vineri ridicarea sanctiunilor de catre UE, fata de care isi exprimasera anterior opozitia, spunand ca normalizarea relatiilor cu UE va fi totusi conditionata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.