Autoritatile americane au efectuat joi zeci de arestari si inculpari, in cadrul unei anchete privind deturnari de fonduri legate de creditele ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime), care, in decurs de numai un an au generat o criza pe piata financiara mondiala, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Dupa o ancheta care a durat trei luni si jumatate, numita "Operatiunea Ipoteci Necinstite", secretarul american al justitiei si FBI-ul au inculpat 406 persoane pentru frauda si au arestat 60 dintre ele. Printre inculpati se numara doi fosti gestionari ai fondurilor bancii de investitii Bear Stearns.

"Departamentul Justitiei si FBI au anuntat o operatiune majora vizand fraudele in domeniul creditelor imobiliare, care a dus la 406 inculpari si la 60 de arestari (...). In plus, in cadrul unei anchete vizand produsele financiare atasate creditelor ipotecare, procurorul de New York a inculpat doi fosti gestionari ai fondurilor (bancii -n.red.) Bear Stearn", a anuntat departamentul.

Potrivit autoritatilor, ancheta s-a desfasurat in perioada 1 martie - 18 iunie si a vizat creditele imobiliare acordate fara ezitare unor clienti insolvabili. Au fost pronuntate inculpari pe tot teritoriul tarii, in legatura cu diverse dosare in care investitorii au pierdut in total peste un miliard de dolari, se arata intr-un comunicat al departamentului.

Cei doi fosti gestionari de la Bear Stearns, Ralph Cioffi si Mathew Tannin, au fost arestati pentru conspiratie si frauda. Ei sunt acuzati pentru ca ar fi inselat voit investitorii in primavara anului 2007, determinandu-i sa continue sa investeasca in doua fonduri despre care stiau ca se afla pe punctul de a se prabusi. Prabusirea lor, in iunie 2007, a marcat inceputul crizei financiare si le-a provocat investitorilor pierderi de 1,4 miliarde de dolari, potriviti departamentului.

La sfarsitul lunii iunie, Bear Stearns a anuntat ca acestea erau aproape in faliment si si-a luat angajamentul sa finanteze unul dintre ele cu pana la 3.2 miliarde de dolari. La sfarsitul lunii iulie cele doua fonduri au trebuit sa isi depuna bilantul, in conditiile in care, la inceputul primaverii valoarea activelor lor era estimata la 20 de miliarde de dolari.

In luna martie, Bear Stearns, in pragul falimentului, a fost cumparata de urgenta de banca JPMorgan Chase, printr-o operatiune pilotata de Rezerva Federala americana (FED).

De la inceputul crizei creditelor imobiliare cu grad ridicat de risc multi investitori au afirmat ca au fost convinsi sa isi plaseze banii in produse financiare complexe, ale caror riscuri nu le-au fost expuse corect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.