Franta si Comisia Europeana se acuza reciproc pentru ca ar fi contribuit la respingerea Tratatului de la Lisabona de catre irlandezi, potrivit declaratiilor celor doua parti facute cu ocazia summitului european de la Bruxelles, informeaza NewsIn.

Joi noaptea, Nicolas Sarkozy l-a acuzat pe comisarul european pentru comert, britanicul Peter Mandelson, foarte liberal si vizat adesea de criticile Parisului, ca a jucat un rol in evolutia campaniei pentru referendumul dn Irlanda.

"Problema Organizatiei Mondiale a Comertului a fost o chestiune evocata clar in dezbaterea irlandeza", a declarat presedintele francez intr-o conferinta de presa. El a adaugat ca Peter Mandelson a fost "singurul" care a crezut ca trebuie continuata negocierea unui acord, in conditiile in care nu s-a obtinut "nimic in ceea ce priveste serviciile, nimic in ceea ce priveste industria (...) si care ar duce la o scadere cu 20% a productiei agricole, intr-o lume in care exista 800 de milioane de persoane care mor" de foame. "Daca vrem sa amplificam criza irlandeza, nu trebuie decat sa mai adaugam inca un strat si sa continuam cu un acord complet dezechilibrat la OMC", a subliniat liderul francez.

Un inalt responsabil al Comisiei Europene i-a replicat apoi, vineri dimineata ca si "ministrii francezi de finante si de externe au avut remarci foarte negative". El s-a referit la declaratiile lui Christine Lagarde si ale lui Bernard Kouchner, reluate si criticate in repetate randuri de ziarele irlandeze in cursul campaniei.

Lagarde a declarat in aprilie ca Franta vrea sa determine o armonizare fiscala europeana, in conditiile in care irlandezii sunt foarte atasati de sistemul lor - si in special de rata redusa a impozitului pentru societati, care a contribuit la boomul economic al insulei.

In ceea ce il priveste pe Kouchner, inainte de referendum el a declarat ca irlandezii vor fi "primele victime" daca vor respinge tratatul, pentru ca au "profitat de pe urma Europei mai mult decat altii".

Acuzatiile reciproce intervin in conditiile in care Cei 27 au demonstrat la summit ca le este greu sa fie uniti dupa respingerea tratatului de catre irlandezi. Desi liderii UE se voiau hotarati sa continue ratificarea textului, pentru a salva tratatul, Cehia, guvernata de eurosceptici, a refuzat in proiectul declaratiei finale orice formula care sa implice un angajament prea puternic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.