Examinarea medicala a 11 fosti suspecti de terorism capturati de trupele americane prezinta dovezi de tortura fizica si psihologica, avand efecte pe termen lung, a declarat un grup care militeaza pentru drepturile omului, relateaza Reuters.
Fostii detinuti au vorbit despre abuzuri fizice si sexuale, izolare, mentinerea intr-o pozitie dureroara, cu mainile si picioarele legate. "Evaluarea prezinta dovezi de incalcare de catre personalul american a legilor care interzic tortura si crimele de razboi", au declarat intr-un raport aparatorii drepturilor omului din Cambridge, din cadrul Medici pentru Drepturile Omului.

Miercuri, trei fosti anchetatori americani au spus la un seminar ca tehnicile abuzive sunt contraproductive si au cerut interzicerea lor. "Aceste tehnici coercitive nu functioneaza", a spus Joe Navarro, fost anchetator FBI, la un eveniment organizat de Center for Strategic and International Studies si Human Rights First.

Imaginea armatei americane a fost afectata de abuzurile de la Abu Ghraib din Irak si de situatia de la Guantanamo. Grupul pentru apararea drepturilor omului a criticat administratia americana pentru ca permite tehnici de interogare considerate de aceste organizatii drept tortura. Administatia Bush insista insa asupra faptului ca nu practica si nici nu permite tortura. Navarro a declarat ca militarii de pe teren care incerca sa aplice prevederile vagi ale administratiei referitoare la interogatorii spun ca "de fapt comit acte de tortura".

Medicii pentru drepturile omului au spus ca raportul lor, ce contine si dovezi medicale, este cel mai detaliat document despre actele de tortura la care sunt supusi prizonierii. "Raportul prezinta dovezi si cu privire la rolul medicilor care au fost prezenti in timpul torturilor si relelor tratamente, fara a opri sau a raporta abuzurile", potrivit organizatiei.

Raportul arata ca sapte dintre cei 11 fosti prizonieri s-au gandit la un moment dat la sinucidere. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Bryan Whitman, a declarat ca acest raport este limitat si ca doctorii nu cunosc istoria medicala completa a detinutilor. El a spus ca Departamenul Apararii a revizuit si ajustat de mai multe ori procedurile de detentie, insa politica a fost mereu ca prizonierii sa fie tratati uman.

Medicii pentru Drepturile Omului au efectuat doua zile interviuri si evaluari in ceea ce-i priveste pe cei 11 prizonieri. Patru dintre aceste persoane fusesera arestate in sau aduse in Afganistan in perioada 2001-2003 si au fost ulterior trimise la Guantanamo. Prizonierii au stat inchisi in medie trei ani, inainte de a fi eliberati fara a fi acuzati. Ceilalti sapte au fost inchisi in Irak, la Abu Ghraib, a spus Allen Keller, unul dintre medicii care au participat la aceasta cercetare.

Keller a declarat ca raportul prezinta "dovezi fizice si psihologice clare" de tortura si abuz, soldate cu suferinte indelungate. Leonard Rubenstein, presedintele grupului, a spus ca prizonierii, mai ales cei inchisi in Irak, au vorbit despre "cruzime gratuita" din partea personalul american. "O alta descoperire este ca tehnicile autorizate, multe dintre ele semanand cu tortura, au atras si alte tehnici, dovedind ca, odata inceputa, aceasta practica nu mai poate fi oprita", a spus Rubenstein.

Raportul a prezentat cazul unui barbat, Amir, arestat de fortele americane in Irak, in 2003. Amir a spus ca atunci cand a stat la Abu Ghraib a fost plasat intr-o camera in care erau excremente si a fost fortat sa stea cu fata in urina in timp ce era batut. El a fost sodomizat cu o coada de matura si fortat sa latre ca un caine, in timp ce un militar urina pe el. Dupa ce un soldat a calcat pe organele lui genitale, prizonierul a lesinat. Amir prezinta consecinte fizice si psihologice ale torturilor, prezente si la patru ani de la eliberare, potrivit raportului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.