Irlandezii pot crea un efect de domino si pot lasa UE fara nici un plan de rezerva pentru viitor daca resping Tratatul de la Lisabona la referendumul de azi.

Oficialii europeni de la Bruxelles asteapta cu emotie rezultatele referendumului irlandez de astazi pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, considerat vital pentru viitorul UE. Acestia sustin ca nu exista o varianta de rezerva pentru viitorul institutiilor UE in cazul unui vot negativ, deoarece insusi Tratatul de la Lisabona a fost planul B al UE, dupa respingerea Constitutiei Europene de catre francezi si olandezi, in 2005. Mai mult, unii politicieni cred ca un vot negativ ar provoca un efect de domino in Marea Britanie si Cehia, acolo unde partidele conservatoare sunt reticente fata de ratificarea tratatului european.

„Generatiile viitoare nu ne vor multumi daca vom opri dezvoltarea unei uniuni care a fost cea mai puternica forta a pacii si prosperitatii in intreaga noastra istorie“, a pledat premierul irlandez Brian Cowen in favoarea unui vot pozitiv.

Intr-adevar, de la aderarea la blocul comunitar in 1973, irlandezii au beneficiat enorm de pe urma programelor comunitare. Acum insa ei considera ca Tratatul de la Lisabona va aduce atingere neutralitatii tarii, obligand-o sa participe la politica europeana de aparare initiata de Franta. Irlandezii se tem si de o eventuala crestere a taxelor, la presiunea UE, precum si de legalizarea avorturilor, daca tratatul european va intra in vigoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.