Oficialii europeni de la Bruxelles asteapta cu emotie rezultatele referendumului irlandez de astazi pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, considerat vital pentru viitorul UE. Acestia sustin ca nu exista o varianta de rezerva pentru viitorul institutiilor UE in cazul unui vot negativ, deoarece insusi Tratatul de la Lisabona a fost planul B al UE, dupa respingerea Constitutiei Europene de catre francezi si olandezi, in 2005. Mai mult, unii politicieni cred ca un vot negativ ar provoca un efect de domino in Marea Britanie si Cehia, acolo unde partidele conservatoare sunt reticente fata de ratificarea tratatului european.

„Generatiile viitoare nu ne vor multumi daca vom opri dezvoltarea unei uniuni care a fost cea mai puternica forta a pacii si prosperitatii in intreaga noastra istorie“, a pledat premierul irlandez Brian Cowen in favoarea unui vot pozitiv.

Intr-adevar, de la aderarea la blocul comunitar in 1973, irlandezii au beneficiat enorm de pe urma programelor comunitare. Acum insa ei considera ca Tratatul de la Lisabona va aduce atingere neutralitatii tarii, obligand-o sa participe la politica europeana de aparare initiata de Franta. Irlandezii se tem si de o eventuala crestere a taxelor, la presiunea UE, precum si de legalizarea avorturilor, daca tratatul european va intra in vigoare.