In Spania, un numar tot mai mare de statii de benzina nu mai au ce vinde, din cauza protestului declansat de transportatori.

De asemenea, supermarketurile au fost luate cu asalt de spanioli, care se tem ca greva isi va face simtite efectele si asupra aprovizionarii cu alimente.

Zeci de mii de soferi de camioane din Spania sunt in greva pe termen nedefinit, nemultumiti de preturile ridicate la carburanti.

Ei cer guvernului spaniol sa stabileasca tarife minime de transport si garantii ca, de-acum inainte, contractele de transport vor reflecta fluctuatiile pretului la combustibil.

Greva, care a inceput luni, este cea mai mare actiune de acest fel de cand premierul socialist Luis Rodriguez Zapatero a venit la putere.

Efectele grevei sunt deja resimtite pe cuprinsul Spaniei. Oamenii s-au grabit sa-si umple rezervoarele masinilor, ceea ce a dus la formarea de lungi cozi la statiile de benzina.

Firmele de aprovizionare transmit ca, in Catalonia, 40 la suta din statiile de benzina nu mai au carburanti, iar la Madrid, 15 la suta.

De asemenea, se relateaza ca sunt cozi la supermarketuri - nu doar in Spania, ci si in Portugalia, unde unii soferi de camioane au intrat de asemenea in greva.

Vanzatorii din principala piata de desfacere din Madrid, Mercamadrid, au avertizat ca proviziile de fructe, legume si carne nu vor mai ajunge, daca greva continua.

Marti, la Mercamadrid au intrat 10 camioane de peste, in comparatie cu 90 in zilele obisnuite. Aceasta deoarece si pescarii spanioli sunt in greva, tot din cauza preturilor mari la combustibili.

Guvernul spaniol a respins insa orice temeri ca Spania se va confrunta cu o lipsa de alimente, afirmand ca va garanta aprovizionarea pietei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.